Süt ve süt ürünlerinin bilinçli tüketilmesi

Süt ve süt ürünlerinin bilinçli tüketilmesi


BAYBURT (A.A) - Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, süt ve süt ürünlerinde hijyen sağlanmamasının halk sağlığı açısından tehlike oluşturduğunu söyledi.
     Karabulut, yaptığı yazılı açıklamada, sütün insan beslenmesinde stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, Sokak sütü gelişmiş ülkelerde çoktan unutulan ancak ülkemizde hala yaygın olan bir tüketim şeklidir. Süt, mikroorganizmalar için uygun ortam olduğundan çok kısa bir sürede bozulabilmekte ve sağlığımız için tehlikeli olabilmektedir dedi.
     Bu nedenle ambalajsız olarak tüketime sunulan sokak sütlerinin dayanma sürelerinin arttırılması amacıyla süte karbonat ve soda gibi maddeler katılabildiğini hatta yağı alınıp yerine su konularak besin ögelerinde de hile yapılabildiğini anlatan Karabulut, Çiğ olarak tüketime sunulan sokak sütlerinde soğuk zincir sağlanamadığından tüketiciye ulaşana kadar geçen taşıma süresinde toplam bakteri yükü artmakta, bu da ısı ile yok edilemeyen toksinlerin oluşmasına yol açmaktadır diye konuştu.
     Karabulut, tüketicinin önemli bir kısmının sokak sütünü saf, taze ve doğal olduğu yanılgısıyla tercih ettiğini belirterek, şunları ifade etti:
     Oysa sokak sütleri denetimden uzaktır. Su, nişasta gibi maddeler eklenerek, besin değeri azaltılmış olabilir ve her türlü mikroorganizmayı içerebilmektedir. Çiğ sütün kalitesi ve dayanıklılığı, başta hayvanın sağlığı ve temizliği ile yakından ilişkili olup ahır hijyeni, sağım yapan personelin temizliği, sağım sırasında ve sonrasında memenin temizliği ve dezenfeksiyon gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Bütün bu aşamaları göz önünde bulundurarak sağlığımız açısından sokakta satılan ve izlenebilirliği olmayan açık sütleri kesinlikle tüketmemeli, her türlü teknolojiye sahip hijyenik ortamlarda üretilen, denetimi ve izlenebilirliği olan kapalı steril ambalajlarda satılan süt ve süt ürünlerini tercih etmeliyiz
    
     Muhabir: Abdulkadir Nişancı
     Yayıncı: Tuncay Bekar
<< Önceki Haber Süt ve süt ürünlerinin bilinçli tüketilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER