ŞUTSO, 24 yemeğin tescili için TPEye

ŞUTSO, 24 yemeğin tescili için TPEye başvurdu


ŞANLIURFA (A.A) - Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasınca (ŞUTSO) kentin mutfak kültürüne ait 24 çeşit yemek için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) coğrafi işaret tescil başvurusu yapıldı.
     ŞUTSOdan yapılan açıklamaya göre, coğrafi işaret tescili için başvuru yapılan yemeklerle ilgili Şanlıurfa Belediyesi Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesinde gerçekleştirilen çalışmalara Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin ve Başkan Yardımcısı Cem Göncü katıldı.
     ŞUTSO Başkanı Ertekin, burada yaptığı konuşmada, tescil işlemleri için kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşlarının birlikte ve koordineli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
     Ertekin, konuşmasında şunları kaydetti:
     İlimiz mutfağından 24 yemeğimizin tescil çalışmasını yürütmekteyiz. Amacımız ilimizin mutfak kültürünü korumak, geliştirmek ve orijinal haliyle gelecek nesillere aktarmaktır. Öncelikle bu konuda bize yardımcı olarak desteğini esirgemeyen Şanlıurfa Belediyesine teşekkür ederim. Tescil edilmeyi bekleyen zengin kültürel değerlerimiz var. El ele verip hızlı davranıp, yöremizdeki her kültürel değerlerimizin tescilini yaptırmamız gerekir. Ürünlerimizin, para kazandırması, girişimcilerimiz tarafından üretilmesi ve tanıtılması ilimiz için önemlidir, girişimcilerimizin harekete geçmesini bekliyoruz.
    
     TPEye tescil için müracaat edilen yemeklerin isimleri şöyle:
    
     Urfa frenk çömleği, isot çömleği, haşhaş kebabı, ciğer kebabı, kazan kebabı, keme boranısı, kıymalı, lebeni, yumurtalı köfte, miftahi tas kebabı, pancar boranısı, patlıcanlı kebap, kıymalı sögürme, su kabağı, sac kavurması, üzlemeli pilav, tirit, eşkili, şıllık tatlısı, içli köfte, külünçe, soğanlı kebap, zerde ve biyanbalı.
     Açıklamada ayrıca geçen yıllarda Şanlıurfa Belediyesinin biberi, ŞUTSO tarafından da çiğköftenin tescil edildiği hatırlatıldı.
    
     Muhabir: Eşber Ayaydın
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber ŞUTSO, 24 yemeğin tescili için TPEye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER