Tadını kumdan alan lezzet: Ağın leblebisi

Tadını kumdan alan lezzet: Ağın leblebisi -Elazığın Ağın ilçesinde evlerde meşe külüyle kaynatılıp, odun ateşinde sıcak kumla kavrularak imal edilen leblebi, yoğun talep görüyor -Leblebi üreticisi Hasan Aktaş: Kullandığımız me


ELAZIĞ (A.A) - Mehmet Ağın - Elazığın Ağın ilçesinde evlerde meşe külüyle kaynatılıp, odun ateşinde sıcak kumla kavrularak imal edilen leblebi, yoğun talep görüyor.
     Ağın Belediye Meclis Üyesi Mustafa Ağın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede hemen hemen her evde kış mevsimi için yıllardır leblebi yapıldığını söyledi.
     İlçede leblebi tüketiminin fazla olduğunu anlatan Ağın, leblebi imal edemeyenlerin ise satın alarak kışlık leblebi ihtiyacını giderdiğini aktardı. Ağında yetiştirilen nohutların yaz mevsiminde tarladan toplanmasıyla başlayan leblebi imalatının, havaların soğuduğu döneme kadar yapıldığını belirten Ağın, bir evde günde en fazla 40-50 kilo leblebi yapılabildiğini kaydetti.
     İlçede önceden sadece hane halkı için üretilen leblebinin, zamanla başka yerlerden gelen siparişe göre yoğun şekilde imal edildiğini aktaran Ağın, Geçen yıllara kadar ortalama yıllık 15 ton üretilen leblebi, bu yıl 30 ton üretildi. Ancak bu sene leblebinin ülkemiz genelinde de tanınan bir ürün haline gelmesi sayesinde, il ve ilçe dışından da çok sayıda sipariş geldi diye konuştu.
     Stokların, siparişleri karşılamadığını anlatan Mustafa Ağın, Daha önceki yıllarda kışın bile marketlerde Ağın leblebisine rastlamak mümkündü. Şimdi birçok insanımız, imalat ve satış yapan ilçe sakinlerine siparişini vermiş, sırasını bekliyor. Elle yapılan leblebiler neredeyse bitmiş durumda dedi.
     Leblebi üreticilerinden Hasan Aktaş ise 15-20 yıldır hem evinin ihtiyacı için hem de siparişleri karşılamak için leblebi ürettiğini söyledi. Bu yıl normalin üstünde bir taleple karşılaştıklarını anlatan Aktaş, siparişleri karşılamakta güçlük çektiklerini kaydetti.
     Leblebi imalatının çok zahmetli bir iş olduğunu belirten Aktaş, Leblebinin yapımında sadece biz meşe külü kullanıyoruz. Kullandığımız meşe külü ve kum, leblebiye tadını veriyor. Bu leblebinin sadece burada yapılmasının ve bu tadı almasının nedeni, ilçeye bağlı Bademli köyünden aldığımız kum. Başka kum bu tadı vermiyor. Meşe külü ve kavrulduğu kum nedeniyle leblebi uzun süre de kalsa bayatlamıyor diye konuştu.
    
     -Ağın leblebisinin yapılışı-
    
     Kendisine has tadı olan ve evlerin bahçesinde elle yapılan Ağın leblebisinin hazırlanmasında, birlikte kaynatıldığı meşe külü ve kavrulduğu kum büyük önem taşıyor.
     Leblebi, bu özelliğiyle uzun süre de kalsa bayatlamıyor. Ağın leblebisinin yapılışı şöyle:
     Nohut önce elekten geçiriliyor. Uygun büyüklükteki nohutlar, içinde meşe külü bulunan kazanlarda suyla kaynatılıyor. Kaynayan nohutlar, büyük saclarda odun ateşinde sıcak kumla kavruluyor. Kavurma işlemi bittikten sonra tekrar bir eleğe dökülen nohutlar, elekte kabukları soyularak tüketime hazır hale getiriliyor.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Tadını kumdan alan lezzet: Ağın leblebisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER