Tahtacı Türkmenleri, Rektör Laçineri ziyaret etti

Tahtacı Türkmenleri, Rektör Laçineri ziyaret etti


ÇANAKKALE (A.A) - Kazdağı Tahtacı Türkmenleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği heyeti, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçineri makamında ziyaret etti.
     Dernek Başkanı Uygun Uyanık, yaptığı açıklamada, son dönemde basında yer alan Rektör Laçinerin sözlerini ilk ağızdan dinlemek, dernekleri hakkında bilgi vermek ve tanışmak amacıyla ziyarette bulunduklarını söyledi.
     Doğrudan iletişimin önemli olduğunu ifade eden Uyanık, sözel kültürlerini, nefeslerini kayıt altına almak, kendi kültürlerini tanıtmak için üniversiteyle ortak çalışmalarda bulunmak isteklerini belirtti.
     Her türden etnik grupla herhangi bir sorun olmadan birlikte yaşadıklarını, amaçlarının geleneklerini gelecek nesillere aktarmak ve kültürlerini yaşatmak olduğunu vurgulayan Uyanık, insan yaşamındaki tüm ritüelleri kayıt altına alan bir çalışmanın yapılmasını arzu ettiklerini, bunun için de üniversiteden yardım istediklerini ifade etti.
     Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner de Tahtacı kültürüyle ilgili ÇOMÜde çeşitli çalışmalar yapıldığını belirtti.
     ÇOMÜ ve Tahtacı Türkmenleri Derneğiyle proje oluşturarak, sözel kültürleri ve nefeslerinin kayıt altına alınıp arşivlenmesi için Güney Marmara Kalkınma Ajansına (GMKA) başvurulabileceğini kaydeden Laçiner, ÇOMÜde çeşitli kültürlere ait çalışmalar yapılıyor. Bu noktada üniversiteyi de teşvik etmek gerekir. Dernek olarak taleplerinize olumlu yaklaşıyoruz ve üniversitemizin imkanlarından sonuna kadar faydalanabilirsiniz. ÇOMÜ sizin kurumunuz, bizim kurumumuz, Çanakkaleye ait. ÇOMÜ, her mezhepten, her inançtan insanın üniversitesidir dedi.
     Laçiner, son günlerde söylemediği sözlerin basına yansıdığına da değinerek, şöyle konuştu:
     Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt gibi ülkelerde Şiiler hakkında bundan bir yıl önce yapılan, üstelik de Şiileri de savunan bir konuşma. Bu bölgedeki en büyük kavga, mezhep kavgasıdır ve bizi de oraya çekmek istiyorlar aman dikkat. Benim alanım Uluslararası İlişkiler, din adamı değilim. Konuşmamda, Alevi kelimesini de ağzıma almadığım halde Cumhuriyet Gazetesi Alevileri de ekleyerek haber yaptı. Üç gün sonra Cumhuriyetin yazı işleri müdürü arayarak özür diledi. Benden değil, Alevi vatandaşlardan özür dileyin dedim. Bu ülkede milyonlarca Alevi bu tür yapılan haberlerle bu ülkenin profesörü bile Alevilere haksızlık ediyor diye düşünür. İnsanların mahallelerindeki yan komşusuna olan güvenini bile yıktınız dedim. Mağdur olan ben ve Alevi kardeşlerimizdir. Bu bir operasyon. İzmirde bir hocaya da bir gazeteciye de aynı şeyi yaptılar.
     Aleviler benim kardeşimdir diyen Laçiner, bu topraklarda yaşayan herkesin, ister mütedeyyin olsun, ister ateist paydaşı olduğunu söyledi. Laçiner, şöyle devam etti:
     Aleviler de Kürtler de Türkler de Sünniler de azınlıklar da bu toprakları paylaşan herkes benim kardeşimdir. Sorumluluğumuzun farkındayız. ÇOMÜ her mezhepten her inançtan insanın üniversitesidir. Bu tür çirkin oyunlar belki sürer. Bu, Alevi kardeşlerimize karşı yapılan bir operasyondur. Eğer bugünlerde Alevilerle ilgili veya Tahtacılarla ilgili olumsuz bir şey duyarsanız, hemen bir basın açıklaması yapmadan olayın doğruluğu araştırılmalı. Asıl bu iftirayı atana dönmek lazım. Huzurumuzu neden hedef alıyorlar diye sormak lazım.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Tahtacı Türkmenleri, Rektör Laçineri ziyaret etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER