Talep, iç pazara yönlendirdi

Talep, iç pazara yönlendirdi -Şanlıurfada jeotermal enerjinin kullanıldığı seralarda topraksız kültür tekniğiyle üretilen ve genelde ihraç edilen domatesler, talep artışı nedeniyle iç pazarda satışa sunulmaya başlandı -GAP


ŞANLIURFA (A.A) - Eşber Ayaydın - Şanlıurfada, topraksız kültür tekniğiyle üretilen ve genellikle ihraç edilen domatesler, talebin artması dolayısıyla iç pazarda satılıyor.
     GAPın hayata geçirilmesiyle her alanda değişim ve gelişimin yaşandığı bölgede, son yıllarda seracılıkta da önemli ölçüde ilerleme sağlandı.
     Karaali bölgesinde 2000 yılında bir köylünün arazisinde bulunan jeotermal su kuyusunun ardından seracılık yaygınlaşmaya başladı. Birkaç küçük serayla yapılan deneme ekiminin ardından kısa sürede bu alandaki birçok firma yatırıma yöneldi. Karaalideki seralarda üretilen özellikle salkım domatesler, yurt dışına pazarlanmaya başlandı.
     İşletmeciler, sayıları her yıl artan seralarda üretilen domatesi talep artışına paralel olarak ihraç etmek yerine iç pazara sunmaya başladı.
    
     -İç piyasanın talebi fazla-
    
     GAP Seracılar Birliği Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karaali bölgesinde 35 firmanın jeotermal seralarda domates üretimi yaptığını söyledi.
     Topraksız kültür tekniğiyle yapılan üretimin ağırlıklı bölümünü salkım domatesin oluşturulduğunu belirten Yanmaz, burada yetiştirilen ürünlerin geçmiş yıllarda daha çok ihraç edildiğini anımsattı.
     Salkım domatesin özellikle 2011 yılında yüzde 60-70ini ağırlık Rusya olmak üzere Almanya ve Macaristana gönderdiklerini ifade eden Yanmaz, şöyle devam etti:
     Bu tarihten sonra iç piyasanın talebi artmaya başladı. 2012 yılındaki üretimin yaklaşık yüzde 10unu ihraç edebildik. Bu yıl ise şu ana kadar henüz ihracat gerçekleştirmedik. Ürettiğimiz ürünleri daha çok Türkiye pazarına sunduk. Tüketicilerin bilinçlenmesi ve refah seviyesinin artışıyla birlikte ürünlerimiz Türkiyede talep edilir hale geldi. Bu nedenle yetiştirilen ürünler daha çok Türkiyede satışa sunuluyor.
    
     -Yeni sondaj kuyuları açılacak-
    
     Yanmaz, Şanlıurfa Valiliği koordinesinde, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve İl Özel İdarenin desteğiyle bölgede açılması planlanan 5 jeotermal kuyunun daha ihalesinin yapıldığını, hedeflerinin bölgede 10 bin dekarlık alanda seracılık faaliyetinin yürütülmesine olanak sağlamak olduğunu söyledi.
     Bu hedefe ulaşılması için jeotermal sondaj kuyusu çalışmalarının hızlandırıldığını vurgulayan Yanmaz, şunları kaydetti:
     Önümüzdeki süreçte bu kuyuların sayısını daha da artıracağız. 10 bin dekar sera, 12 bin kişiye iş, yaklaşık yıllık 750-800 milyon TL dolayında ihracat veya iç piyasada talep demek. Bu çok önemli bir rakam. Bunu hayata geçirebilirsek ikinci GAP Bölgesi gibi bir alan oluşturabiliriz.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Talep, iç pazara yönlendirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER