Tarihi İnkılap Vapuru ile ilgili dava

Tarihi İnkılap Vapuru ile ilgili dava -Vapurda kaçak kat çıkıldığı gerekçesiyle belediyenin tek taraflı olarak kira sözleşmesini feshettiği firmanın açtığı davada, sözleşmenin aynen devamına karar verildi


YALOVA (A.A) - İnkılap Vapurunda kaçak kat çıkıldığı gerekçesiyle Yalova Belediyesinin tek taraflı olarak kira sözleşmesini feshettiği firma tarafından açılan davada, belediye ile firma arasında yapılan kira sözleşmesinin aynen devam etmesine karar verildi.
     İnkılap Vapurunun restorasyonu esnasında kaçak kat çıkıldığı gerekçesi ile belediyenin tek taraflı olarak kira sözleşmesini feshettiği Atalaylar Turizm firmasının Yalova 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde açtığı davanın 7nci ve son duruşması görüldü. Davacı firma avukatlarından Ali Kemal Gülayın reddi hakim talebi mahkeme tarafından gerekli görülmedi.
     Eldeki delilleri inceleyip kararı açıklayan mahkeme, firma tarafından açılan davayı kabul ederek, belediye tarafından tek taraflı olarak feshedilen kira sözleşmesinin aynen devamına karar verdi. Mahkeme, süreç esnasında belediyeyi vapura yapacağı tüm müdahalelerden men etti.
     Firmanın avukatlarından Mustafa Osmanoğlu, önce restore edilip ardından yine firma tarafından işletilmesi karşılığında 22 yıllığına İnkılap Vapurunun kiralandığını, ancak belediyenin sözleşmeyi geçersiz sebeplerle tek taraflı feshettiğini kaydetti. Osmanoğlu, restorasyon ihalesini kazanmalarının ardından tüm yükümlülüklerini yerine getirdiklerini savunarak, şöyle konuştu:
     Bizim restorasyon çalışmalarımız esnasında kaçak kat çıkıldığı iddia edildi. Sonraki süreçte vapuru Yalovaya getiren eski Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlunun yeni yönetimi suçlamasıyla konu siyasi bir durum aldı. Bunun üzerine şimdiki belediye yönetimi inşaatımızı mühürleyerek faaliyetlerimizi durdurdu. Belediye encümeni de sözleşmemizi tek taraflı feshetti. Oysa daha önce Belediye Başkanı Yakup Koçal ile görüşmelerimiz esnasında kendisi bize destek olmuştu. Bunun üzerine fesih kararının yasal olmadığını belirterek dava açtık.
     Osmanoğlu, mahkemenin aldığı karar sonrasında eski kira sözleşmesinin kaldığı yerden aynen geçerli olduğunu kaydederek, şunları kaydetti:
     Mahkeme fesih kararının hukuksuz olduğuna karar verdi. Belediye bize vapuru daha önceki aynı koşullarda teslim etmek zorunda ve bundan böyle vapura dokunamayacak, herhangi bir tasarruf hakkı bulunmayacak. Yani vapuru boyamak isterse bile bunu yapamayacak. Biz bundan sonraki süreçte belediyeyle temasa geçip kendilerinden birtakım taleplerde bulunacağız. Müvekkilimizin uğradığı maddi zararlar var. Bunun yanında vapurun bulunduğu bölgeye mahkeme sürecinde çeşitli kaldırım ve yapılar yapıldı. Bunların kaldırılmasını ve bize eski haliyle teslimini isteyeceğiz.
     Yerel mahkemenin aldığı kararın önemli olduğunu, ancak Yargıtay aşamasının da olabileceğini belirten Osmanoğlu, Ancak biz bundan sonraki süreci belediyeyle karşılık diyalog halinde çözüp başladığımız işi tamamlamak istiyoruz diye konuştu.
    
     -İnkılap Vapuru-
    
     Dünyanın son dört buharlı gemisinden biri olarak bilinen tarihi vapur, 1961 yılında İskoçyanın Glasgow kentinde inşa edildi. O tarihten sonra İstanbul Boğazında şehir hatları vapuru olarak çalışan İnkılap Vapurunun adı İstanbul ile özdeşleşti. Tarihi vapur belgesellere de konu oldu. 2009 yılında İDOdan satın alınarak Yalovaya getirilen tarihi vapurda başlatılan restorasyon işlemleri belediye yönetiminin değişmesi ve firmaya olan borçlar nedeniyle durdu.
     Yeniden yapılan ihaleyi kazanan Atalaylar Turizm firmasının vapura kaçak kat çıktığı iddia edilince belediye tarafından restorasyon inşaatı mühürlenmiş, sözleşme tek taraflı feshedilmişti. Firma, bu fesih kararına karşı dava açmıştı.
    
     Muhabir : Nedim Güler
     Yayıncı : Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Tarihi İnkılap Vapuru ile ilgili dava Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER