Tarihi kenti projeler şekillendiriyor

Tarihi kenti projeler şekillendiriyor -Mardin şimdiye kadar ABden 14 milyon avro, SODESten ise 37 milyon lira hibe aldı -Vali Ayvaz: Projeler özellikle tarihi kentin aslına uygun şekillendirmesine katkı sunuyor (Foto


MARDİN (A.A) - Mardinin, Avrupa Birliğinden (AB) son 3 yılda 14 milyon avro ve Devlet Planlama Teşkilatının Sosyal Destek Programından (SODES) ise son 5 yılda 37 milyon lira hibe aldığı bildirildi.
     Mardin Valisi Turhan Ayvaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB Proje Koordinasyon Merkezinin proje üretme, destek verme ve araştırmada önemli işler başardığını belirtti.
     Merkezin SODES ve AB Projeleri bölümlerinden oluştuğunu, bu alanları çok önemsediklerini aktaran Ayvaz, proje hazırlayan herkese ve her kuruma gereken teknik desteğin verildiğini bildirdi.
     Çoğunlukla kalkınma ve sosyal refahı artırmaya yönelik projelerin hazırlandığını ifade eden Ayvaz, Bu projelerde istihdam edilebilirlik artırımının, meslek edindirmenin, gelir getirici özelliklerinin yanında sosyal içerikli olmalarına dikkat edilmesi, sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetlerin de bu projelerle özellikle desteklenmesi ilimize önemli katkı sağlıyor. Bir çok alanda hazırlanan projeler Mardini şekillendiriyor. Projeler özellikle tarihi kentin aslına uygun şekillendirmesine katkı sunuyor diye konuştu.
     Ayvaz, sosyal etkinliklerle diyaloğu ve etkileşimi üst düzeye çıkarmayı sağlamak açısından da projeleri çok önemsediklerini vurguladı.
    
     -ABden 14 milyon avro-
    
     Ayvaz, Mardinin tarihi bir kent olduğunu, bir çok dil, din ve kültürün bir arada huzur içinde yaşadığını belirtti.
     Tarihi dönüşüm projesinin kentin geleceğini değiştireceğini ifade eden Vali Ayvaz, şunları söyledi:
     Ulusal Ajans, Merkezi Finans İhale Birimi, elçilikler gibi AB projeleriyle aldığı hibe toplam 4 milyon avroyu bulur. Ancak bunun içinde Mardin tarihi dönüşüm projesindeki çalışmalar yok. Bu destekler de 10 milyon avroyu buluyor. Mardinin 2009-2011 arasında AB projelerinden aldığı hibenin toplamı 14 milyon avro civarında. 2012 yılının istatistiği ise eylül ya da ekim ayında yapılacak ön değerlendirme sonuçlarıyla belli olacak. Fakat Mardinden bu yıl 40a yakın proje başvurusu yapıldı. Bu kapsamda yapılan çalışmalar Merkezi Finans İhale Biriminden alınan hibelerle, sözleşme adetine göre Mardin 39. sıraya yükseldi, sözleşme tutarında ise 42. sıraya çıktı.
     Ayvaz, projelerin ağırlıklı olarak istihdam ve eğitim üzerine hazırlandığını, belediyelerin gümüş ve telkari projelerinin, istihdama ve eğitime katkı sağladığını kaydetti.
     Midyat Belediyesinin turist rehberi yetiştirme ve kadın sivil toplum kuruluşlarını güçlendirme projesini hayata geçirdiğini dile getiren Ayvaz, Eğitim üzerindeki projeler arasında, kız çocukların okullaştırılması ve okul öncesi eğitimin güçlendirilmesi de yer alıyor. Kız çocukların okullaştırılması projesi için 126 bin 483 avro, okul öncesi eğitimin güçlendirilmesinden de 160 bin avro destek aldık. Toplamda 1 milyon avroya yakın eğitim projelerine destek aldık diye konuştu.
    
     -Bu yıl SODESten 7 milyon liralık destek-
    
     Ayvaz, SODES Projelerinin istihdama ve iş kurmak isteyen gençlere imkan yarattığını, kentin kalkınması adına büyük bir başarı elde edildiğini kaydetti.
     Bu yıl 39 SODES projesi imzaladıklarını vurgulayan Ayvaz, 2008 yılından bu yana toplam 277 proje hazırlandı. Bu projelere 2012 yılı dahil 36 milyon 843 bin 328 lira kaynak sağlandı. Bu projelerden bazıları devam ediyor. Geçen yıl SODES projeleri desteğiyle Mardinde 68 çocuk parkı, 54 kültür sanat ve spor kursu, 35 öğrenci gezisi, 21 mesleki eğitim kursu, 20 spor tesisi, 16 etüt merkezi, 14 gençlik merkezi, 9 çocuk merkezi, 5 kadın merkezi, 3 tiyatro ve sinema salonu yapıldı. Bu projelerden 125 bin 277 kişinin yararlandığını biliyoruz. Bu yıl da 7 milyon liralık 39 SODES projesini hayata geçiriyoruz ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Tarihi kenti projeler şekillendiriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER