Tarihi Ulu Cami ve Hanlar bölgesi

Tarihi Ulu Cami ve Hanlar bölgesi yeniden canlanıyor -Diyarbakırdaki Ulu Cami ile Hanlar bölgesi olarak bilinen alan eski görkemine kavuşacak -Alanın eski konumuna kavuşması için Valilikçe 337 bin lira bütçeli proje hazırlandı


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakırda Ulu Cami ile Hanlar bölgesi olarak bilinen alan, eski görkemine kavuşması için Valilikçe 337 bin lira bütçeli proje hazırlandı.
     Diyarbakır Valiliğince, kentin turizm potansiyelinin geliştirilmesi, kültürel mirasın korunması ve tanıtılması için Kalkınma Bakanlığınca finanse edilen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında yürütülen Ulu Cami ve Hanlar Bölgesi Renovasyon Projesi ile bölgedeki turistik öneme sahip tarihi ve kültürel mekanları barındıran Ulu Cami ve Hanlar çevresi restore edilerek, iyileştirilecek. Bu amaçla Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Proje çizim çalışmalarına başlandı, 2013 yılı içerisinde bitirilmesi hedeflenen projeler, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca onaylandıktan sonra uygulanacak.
    
     -Sur içi turizm cazibe merkezi olacak
    
     Ulu Cami ve Hanlar bölgesinin Diyarbakırın tarihinden bu yana ticaret, ibadet ve konaklama mekanı olarak kullanıldığını belirten Vali Mustafa Toprak, Ulu Cami ve Hanlar bölgesinin tekrar tarihi havasına kavuşması için Valilikçe 337 bin lira bütçeyle proje hazırlandığını bildirdi.
     Projeyle, birçok turistin gezi ve alışveriş alanı olarak kullandığı Suriçi bölgesinin, bu kısmını rehabilite edilmesinin amaçlandığını kaydeden Toprak, tarihi mekanları orijinal dokusuna kavuşturmak istediklerini belirtti.
     Bölgede yer alan dükkanların, hanların, çarşıların, sokakların tahribattan ve betonarme yapılardan arındırılarak bölgenin nefes alması sağlanacak. Alanın turistlerin gezerken soluk alacağı ve tarihi yaşayacağı bir alan haline getirmek hedeflenmiştir. Ulu Cami ve Hanlar çevresi için renovasyonu düşünülen alan 9 milyon 792 bin metrekarelik alandır diyen Toprak, alanda cami, sivil mimari örnekleri, ticari yapılar, ibadet mekanları gibi birbirinden farklı ve değerli mimari yapıların yer aldığını kaydetti.
     Bölgenin yeniden rehabilite edilerek turistlerin beğenisine açılmasının ticari anlamda da esnafın faydasına olacağını vurgulayan Toprak, şöyle devam etti:
     Kuyumcular Çarşısı, Demirciler, Marangozcular, Bakırcılar, Yanık Çarşı gibi bir çok tarihi çarşı da bu proje kapsamında ele alınarak niteliksiz eklentilerden arındırılarak tarihi görünümüne kavuşacaktır. Alanın rehabilite edilmesi, kültürel değerlerimizin geçmişteki hissini günümüze taşımasına vesile olacaktır. Projelerin planlı bir şekilde hayata geçirilmesi bu çalışmalarla kent kültür turizmi ve inanç alanında hak ettiği noktaya ulaşacak ve kentin turizm endeksli kalkınmasına da önemli destekler sunulacaktır.
    
     Muhabir: Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Tarihi Ulu Cami ve Hanlar bölgesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER