Tarihi ve turistik yapılar hayat bulacak

Tarihi ve turistik yapılar hayat bulacak -Kalkınma Bakanlığınca uygulanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında onaylanan 16 milyon 722 bin 780 lira hibe destekli 6 proje ile Diyarbakırın turizm altyapısı güçlendirilecek


DİYARBAKIR (A.A) - Kalkınma Bakanlığınca uygulanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında onaylanan 16 milyon 722 bin 780 lira hibe destekli 6 proje ile Diyarbakırın turizm altyapısı güçlendirilecek.
     Valilik tarafından Diyarbakırın kültürel mirasının korunması, turizme açılması ve tanıtılması için Kalkınma Bakanlığınca yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programına sunulan ve onaylanan Diyarbakır Kültürel Mirasının Projelendirilmesi, Diyarbakır Surlarının Turizme Kazandırılması, Dört Ayaklı Minarenin Restorasyonu, Ulucami ve Hanlar Bölgesi Renovasyon Projesi, Diyarbakır Evlerinin Turizme Kazandırılması ve Diyarbakır Kültürel Mirasının Tanıtımı Projeleri ile tarihi ve turistik yapılar hayat bulacak.
     Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Kalkınma Bakanlığınca uygulanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programıyla Diyarbakırın bölgede ve ülkede onu farklı kılan dinamiklerini ve potansiyelini harekete geçirerek, önemli bir cazibe merkezi olması için 2011 yılı programına kültür ve turizm alanında 6 proje sunulduğunu anımsattı.
     Diyarbakırın turizm alt yapısının geliştirilmesi, kültürel mirasının korunması ve tanıtım çalışmalarının sağlanmasının sosyo-ekonomik kalkınmasına büyük katkılar sağlayacağını kaydeden Toprak, uygulanacak tüm projelerin bir plan dahilinde hayata geçirileceğini, bu çalışmalarla Diyarbakırın turizm alanında hak ettiği noktaya ulaşması ve turizm endeksli kalkınmasının sağlanmasının hedeflendiğini bildirdi.
    
     -Kültürel miras için 60 milyon lira-
    
     Program kapsamında uygulanacak 6 projeye toplam 16 milyon 722 bin 780 lira hibe desteğinin sağlandığını aktaran Toprak, 2012 ve 2013 Cazibe Merkezlerini Destekleme Programlarına sunulacak proje çalışmalarıyla toplam 60 milyon liraya yakın bir finansmanın Diyarbakır kültürel mirasının korunması ve tanıtılması çalışmalarında kullanılmasının düşünüldüğünü anlattı.
     Projeler sayesinde Diyarbakırın kültür ve inanç turizminde ön plana çıkmasının sağlanacağını bildiren Toprak, projeler arasında yer alan Diyarbakır Kültürel Mirasının Projelendirilmesi projesi kapsamında bir çok yapının ve kültürel miras eserinin proje çiziminin sağlanacağını, projeyle Diyarbakırdaki bir çok yapının proje çizimi sağlanarak en kısa zamanda restorasyon çalışmalarına başlanacağını vurguladı.
     Proje kapsamında Evli Beden, Yedi Kardeşler, Urfa Kapı gibi önemli burçların yer aldığı Mardin Kapı ile İçkale arasında kalan 25 burcun proje çiziminin sağlanacağını belirten Toprak, ayrıca Suriçinde turizm yollarının yapılması adına da birçok turistik ve kültürel mirasın yer aldığı Dört Ayaklı Minare, Yeni Kapı, Özdemir, Ziya Gökalp, Akıncılar, Artuklar, Ocak ve Abdi Paşa sokakları ve Çardaklı Hamamının proje çizimlerinin sağlanacağını aktardı.
     Proje çizimlerinden sonra yakın dönemde restorasyon çalışmalarının yapılması için gerekli çalışmaların başlatılacağını dile getiren Toprak, proje çalışmalarının, gelecekte yapılacak restorasyon ve uygulama çalışmalarıyla kültürel mirasın turizme kazandırılarak hayat bulacağını kaydetti.
     Diyarbakır Surlarının Turizme Kazandırılması Projesi ile 4 burcun restorasyon çalışmalarının başlatılacağını bildiren Toprak, şunlar yer aldı:
     Proje kapsamda ilimizin kültürel miras değerleri arasında olan ve tüm proje çalışmaları Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan Diyarbakır Surlarında yer alan 4 burcun restorasyonu yapılacak. Önemli kültürel mirasımız arasında yer alan Diyarbakır Surları UNESCO Kültür Mirası adaylığına da destek sunacak olan bu çalışmalarla surların hak ettiği değeri bulması amaçlanmıştır. Diyarbakırın önemli sivil mimari eserleri arasında yer alan Süleyman Nazif Konağının kamulaştırılarak turizme kazandırılması çalışmaları Diyarbakır Evlerinin Turizme Kazandırılması Projesi kapsamında gerçekleştirilecek. Yapının restorasyonu öncesi tüm proje çizim çalışmaları da yapılacak. Sivil mimarinin en önemli örneklerinden olan Süleyman Nazif Konağı hem büyüklük hem de işlevsellik açısından önemli bir yere sahip. Projemiz kapsamında kentimizin önemli sivil mimari yapılarından olan konağın kamulaştırılması, restorasyon öncesi proje çizimlerinin ve proje sonrasında evin restorasyonunun yapılması sağlanarak işlevlendirilmesi gerçekleştirilecektir.
    
     - Dört Ayaklı Minare restore edilecek-
    
     Diyarbakırın en önemli kültürel miras eserleri arasında yer alan Şeyh Mattahar Camisinin Dört Ayaklı Minaresini restorasyon çalışmasının yapılacağını dile getiren Toprak, proje ile turistik öneme sahip tarihi ve kültürel unsur olan Dört Ayaklı Minarenin restore edilerek gelecek nesillere en iyi şekilde aktarılmasının sağlanacağını vurguladı.
     Suriçi bölgesinde en fazla turist ziyaretlerinin yaşandığı ve 5. Haremi Şerif olarak kabul edilen Ulu Caminin ve hanların yer aldığı bölgenin düzenlenmesi için gerekli renovasyon proje çizimlerinin sağlanacağını kaydeden Toprak, Ulu Cami ve hanlar çevresi için renovasyonu düşünülen alanın 9 bin metrekarelik olduğunu, günümüzde birçok turistin gezi ve alışveriş alanı olarak kullandığı bu alanların görünür bir hale getirilmesi ile bu alanların daha yoğun bir turist ziyaretinin sağlanacağını bildirdi.
     Diyarbakır Kültürel Mirasının Tanıtımı Projesi kapsamında da turistik ögelerin ve kültürel mirasın tanıtımının profesyonel ve kapsamlı bir şekilde yapılacağını anlatan Toprak, şöyle dedi:
     Proje kapsamda kültürel mirası ve turizm ögelerinin tanıtımı adına ulusal ve uluslararası tanıtım organizasyonları düzenleme, yerelde turizm konusunda farkındalık yaratma, kentin imajını olumsuz etkileyen faktörleri minimize etmek hedeflenmiştir. Bu kapsamda tanıtımda eksik görünen materyaller, tanıtım etkinlikleri ve hedef kitleye ulaşma çalışmaları saptanmıştır. Bu çalışmayla ilimizin tanıtımı adına fuar organizasyonları, bugüne kadar profesyonel anlamda çekimi yapılmamış belgesel, tanıtım filmleri ve bunların hedef kitlelere ulaştırılması çalışmaları, araştırma kitapları, gezi rehberi ve kitapçıklar gibi tanıtıcı materyallerin basımı, kültürel mirasımızı konu alan bilimsel sempozyumların gerçekleştirilmesi sağlanacaktır. Projelerle, turizm alt yapısının geliştirilmesi ve kültürel mirasın korunması hedefleniyor.
    
     Muhabir: Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Tarihi ve turistik yapılar hayat bulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER