Tasman tehlikesine uyarı için proje hazırladılar

Tasman tehlikesine uyarı için proje hazırladılar -Zonguldakta bir grup lise öğrencisi, maden ocaklarından kaynaklanan zemin hareketlerinin binalara verdiği zararı maket ve fotoğraflarla yansıtan proje hazırladı (Fotoğraflı-Görün


ZONGULDAK (A.A) - Zonguldakta bir grup lise öğrencisi, maden ocaklarından kaynaklanan zemin hareketlerinin binalara verdiği zararı maket ve fotoğraflarla yansıtan proje hazırladı.
     TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Destekleme Programı kapsamında, ERDEMİR Anadolu Lisesi öğrencileri, coğrafya öğretmeni Ebru Yaşkan önderliğinde tasman (madencilikte yer altında oluşan boşlukların, yer üstünde meydana getirdiği çöküntü) sorununa dikkat çekmek için "İki Katlı Şehir Zonguldak" adını verdikleri proje tasarladı.
     Öğrenciler, tasman nedeniyle evlerde oluşan çatlakları gösteren fotoğrafların yanı sıra yer altındaki çökmeleri ve üzerindeki yapılarda hasar oluşmasını yansıtan maket hazırladı.
     Tasmanla ilgili 300 kişiyle anket çalışması da yapan öğrenciler, katılımcıların yüzde 61inin maden kaynaklı çöküntüler ve bunların zararları konusunda bilgi sahibi olmadığını tespit etti.
     ERDEMİR Anadolu Lisesindeki "TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Destekleme Programı Projesi Sergisi"nde çalışmalarına yer verilen öğrencilerin öğretmeni Ebru Yaşkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, kömür ocaklarının üzerinde hızlı bir kentleşme olduğunu söyledi.
     Tasman olayının fiziki ve sosyo-ekonomik etkilerini incelediklerini dile getiren Yaşkan, "Yer altındaki çöküntülerin büyük etkilerinin olduğunu gördük. Buna rağmen bina yapımları sürüyor. Çok katlı evler de var. Tasmanı görselliğe dönüştürmek için bir deney düzeneği oluşturduk. Düzeneğimizde kömür ocaklarındaki çökme ve evlere verdiği hasarı yansıtıyor" diye konuştu.
     Yaşkan, proje için öğrencilerin araştırmalar yaptığını, fotoğraflar çektiğini kaydederek, anket çalışmasında da halkın yeterli bilince sahip olmadığını tespit ettiklerini belirtti.
     Lise öğrencisi Ünal Turan da projeyle tasman tehlikesine dikkat çektiklerini, halkın bu konuda bilinçlendirilmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
    
     Muhabir: İdris Köle / Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Tasman tehlikesine uyarı için proje hazırladılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER