Tatvan TSO Başkanı Dağdağan:

Tatvan TSO Başkanı Dağdağan: Nemrut Kalderası, jeotermal kaynaklar bakımından bölgeye iyi bir ivme kazandırdı


BİTLİS (A.A) - Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Bilal Dağdağan, Nemrut kalderasının, jeotermal kaynaklar bakımından bölgeye iyi bir ivme kazandırdığını söyledi.
     Dağdağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede özellikle İzlanda ve Aytemiz firmalarının, jeotermal enerjiden şehir ısıtması ve enerji elde etmek için ruhsat aldığını belirtti.
     Bölgenin enerji elde etmek adına iyi bir rezerve sahip olduğunu ifade eden Dağdağan, şöyle konuştu:
     Gelecekte Bitlis merkez, Güroymak, Tatvan ve Ahlat ilçelerimizin sıcak suyla ısıtılması sağlanacak. Bu 25 kilometre mesafede olan yerler için geçerli. Sıcak su kaynaklarının tamamı Nemrut çevresinden sağlanacak. Bunun için ciddi çalışmalar var. Bu konuda uluslararası çalışan bir firma var. Yerelde de partner arıyor. Ortalama 70 milyon Avroluk bir yatırım.
     Sıcak su kaynaklarıyla ilgili yüzeysel çalışmaların yapıldığını ve bu yıl sondaj çalışması yürütüleceğini vurgulayan Dağdağan, yapılan ön fizibilitelerde su kaynaklarının ısınmaya uygun olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
     Dağdağan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Isınmayla ilgili bir sıkıntı yok. Isınmaya 44 derece, enerjiye ise 138 santigrat derece yetiyor. Bu ısı da bölgemizde mevcut. Nemrut kalderesının 8 kilometre altında magma tabakası olduğu söyleniyor. Bu mesafe yüzeye çok yakın. Sıcak su kaynakları ortaya çıkarılırsa bu da termal turizmi tetikleyecek.
     Gelecekte burada bir Afyon ve Pamukkale gibi rezerv oluşabilir. Güroymaktaki Budaklı kaplıcasında sıcak su kendiliğinden yüzeye çıkıyor. Bu su bölgenin ısınmasını sağlayabilecek derecede. Bunun daha sıcağını bulmak mümkün.
    
     Muhabir: Şener Toktaş
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Tatvan TSO Başkanı Dağdağan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER