Termal su kaynağında ısıtılan şebeke suyu

Termal su kaynağında ısıtılan şebeke suyu ile yüzde 50 tasarruf -Jeotermal enerjinin bina ısıtmasında kullanıldığı Afyonkarahisarda, termal su yerine termal su kaynağında ısıtılan şebeke suyu kullanılarak yüzde 50 tasarruf sağlan


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Canan Tükelay - Jeotermal enerjinin bina ısıtmasında kullanıldığı Afyonkarahisarda, termal su yerine termal su kaynağında ısıtılan şebeke suyu kullanılarak yüzde 50 tasarruf sağlandı.
     İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, AA muhabirine, termalin başkenti diye bilinen Afyonkarahisarda, jeotermal kaynağın tek elden kullanımını sağlayan Afyon Jeotermal Enerji AŞye (AFJET) son yıllarda önemli yatırımlar yapıldığını söyledi.
     Göreve geldiklerinde çelik borularla taşınan termal suyla 4 bin 500 konutun ısıtıldığını, sudaki mineraller nedeniyle boruların uzun ömürlü olmadığını belirten Sel, sistemi değiştirerek ısınmada termal su yerine termal su kaynağında ısıtılan şebeke suyunu kullanmaya yönelik proje geliştirdiklerini bildirdi.
     Sel, AFJETin çalışmalarıyla projenin faaliyete geçirildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
     Şebeke suyu, döşenen boru hattıyla Gecek mevkisindeki kaynağa götürülerek, buradaki termal suyun ısısı ve eşanjörler sayesinde ısıtıyoruz. Termal su boru hattı sayesinde termal kaynağın merkezine ısıttığımız şebeke suyunu, otel, iş yeri ve konutların ısıtılmasında kullanıyoruz. Yer altından 95-96 derecede çıkan termal suyu, borulardaki şebeke suyunu ısıttıktan sonra reenjekte ederek geri veriyoruz ve kaynağı korumuş oluyoruz. Bu sistemle termal suyumuz boşa gitmiyor. Isıtmada kullandığımız borular yüksek değerde mineral içeren termal suya maruz kalmadığından çok uzun süre hizmet veriyor. Ayrıca tasarruf da sağlıyor. Bu sistem kullanılmadan önce yıllık ısınma gideri 1 milyon lira civarında olan bir otelin ısıtma gideri, 4te bir oranında azaldı. Bazı noktalarda ise yüzde 50ye varan tasarruf sağlandı.
    
     -Japonlar buharı bile değerlendirmiş-
    
     Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve iş adamlarıyla Japonyaya gittiklerini ifade eden Sel, termal bölge diye nitelenen Hakone bölgesinde inceleme yaptıklarını ifade etti.
     Sel, Hakonede daha önce aktif bir yanardağ olduğunu ve krater gölü oluştuğunu dile getirerek, Bölgede su yok. Her yerinden buhar çıkıyor. Japonlar buharı bile değerlendirmiş. 500 metre derinlikten bile sondajlarla buhar çıkarıyorlar dedi.
     Bölgeye borularla taşınan suyun, tanklarda depolanan buharın üzerine yağmurlama sistemiyle verildiğini ve birleşimden termal su elde edildiğini anlatan Sel, kaynağın her noktasının değerlendirildiğini gördüklerini belirtti.
     Sel, incelemeden önemli bilgiler edindiklerini kaydederek, Afyonkarahisardaki termal su kaynaklarını daha yüksek potansiyelde ve daha uzun vadede kullanabilmek amacıyla çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Termal su kaynağında ısıtılan şebeke suyu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER