Tırmanma tutkusunu kazanca çevirdi

Tırmanma tutkusunu kazanca çevirdi -Hobi olarak başladığı dağcılığı mesleğe dönüştüren Murat Devşeli, geçimini yüksek binaların camlarını temizleyerek sağlıyor (Fotoğraflı - Görüntülü)


EDİRNE (A.A) - Gökhan Balcı - Hobi olarak başladığı dağcılık sporundan tırmanma tutkusu nedeniyle kopamayan Murat Devşeli, geçimini yerden metrelerce yükseklikteki binaların camlarını temizleyerek sağlıyor.
     Bir temizlik firmasında çalışan Murat Devşeli, AA muhabirine 15 yıldır amatör dağcılık yaptığını, 5 yıl önce yüksek binaların temizlik ve teknik işlerinin yapıldığı endüstriyel dağcılık ile tanıştığını söyledi.
     Yurt dışında iple erişim olarak bilinen endüstriyel dağcılık sisteminin son yıllarda Türkiyede de kullanıldığını anlatan Devşeli, İstanbul başta olmak üzere İzmir, Antalya, Ankara, Gaziantep, Bursa gibi büyük şehirlerde çalıştığını, son olarak yapımı tamamlanan bir otelin camlarını temizlemek için Edirneye geldiğini bildirdi.
     Hobi olarak başladığı dağcılıktan büyük zevk aldığını, endüstriyel dağcılık alanı hareketlenince bu sektöre kanalize olduğunu ifade eden Devşeli, İşimiz zor gibi gözükse de profesyonel olarak yapıldığı zaman pek bir zorluğu yok. Yurt dışında uzun yıllardır kullanılan çok güvenli bir sistem. Kazalar ağırlıklı olarak iskelelerde meydana geliyor. Bizim sistemimizde ise kaza riski hemen hemen sıfır. Tamamen dikkate dayalı. Özel malzemeler kullanıyoruz. Halatlarımız sürekli kontrol altında tutuluyor. Bakımlarını yapmak zorundayız çünkü canımız halata bağlı diye konuştu.
    
     -Çocuklar bana örümcek adam diyor-
    
     İnsanların kendisini metrelerce yükseklikte çalışırken gördüğünde şaşırdığını dile getiren Devşeli, özellikle çocukların kendisine örümcek adam diye seslendiğini dile getirdi.
     Devşeli, çalıştığı birçok yerde izleyici grubu oluştuğunu, kendisini seyredenlerin alkışlayarak, bağırarak ve ıslık çalarak ilginç görüntülerin ortaya çıkmasına neden olduğunu anlattı.
     Türkiyede aynı işi yapan 10-15 kişi olduğunu ancak sayının her geçen gün arttığını vurgulayan Devşeli, şöyle konuştu:
     Soğuk havalarda çalışmanın zorluğu oluyor ama ona göre koruyucu kıyafetlerimiz var. Aşırı sıcak havalarda da çalışma zorluğu oluyor. Bu alanda çalışmak isteyenler çok ancak eğitim çok önemli. İnsanlar bu işi yapacaklarsa profesyonel eğitim almaları gerekir çünkü ipten indiğiniz anda yapılacak bir hatanın geri dönüşü yok. Binalarda çok güzel iskele sistemleri kuruluyor ama rüzgarlı havalarda bu iskele sistemleri çalışamıyor.
     Biz 20 knot rüzgar hızına kadar çalışabiliyoruz. Bu nedenle İstanbuldaki gökdelen yetkililerinin tercih sebebi olduk.
     Devşeli, çalışma kapasitelerinin camın yapısı ve kirliliğine göre değiştiğini belirterek, 8-10 katlı binalarda günde 6-7 iniş yapılabiliyor ama kirlilik oranı az ise bu 10-12 inişe kadar çıkabiliyor. Zor bir iş yapıyoruz. Birçok insan Aldığınız paranın her kuruşu helal diyor. Bu, bizim için çok önemli. Yaptığım işten keyif alıyorum ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Tırmanma tutkusunu kazanca çevirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER