TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Karacan:

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Karacan: -Türkiye, durağan ve küçülen Avrupa ekonomisinin aksine gelişme kaydediyor -Cari açığın azalması Türkiyenin sağlıklı büyümesi, refahın artması için çok önemli etken


ESKİŞEHİR (A.A) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Harun Karacan, Türkiyenin, durağan ve küçülen Avrupa ekonomisinin aksine gelişme kaydettiğini söyledi.
     Karacan, aralık ayı Meclis Olağan Toplantısında yaptığı konuşmada, 2012 yılında çok önemli gelişmelerin yaşandığını hatırlatarak, bu yıla Arap dünyası ve Avrupa Birliğinde (AB) ekonomik ve siyasi dalgalanmaların damgasını vurduğunu kaydetti.
     Avrupa ve dünyada yaşananların aksine Türkiye istikrarlı bir biçimde büyümeye devam ettiğini anlatan Karacan, şöyle konuştu:
     2012 yılında uluslararası değerlendirme kuruluşları tarafından Türkiyenin kredi notları peş peşe olumlu olarak açıklandı. Küresel ekonominin bir parçası olan ülkemiz ve şehrimiz şüphesiz bu gelişmelerin bir parçası durumundadır. AB ülkemizin ve Eskişehirin en önemli pazarlarından. Yaşanan her türlü ekonomik ve sosyal gelişme ihracatımıza etki ediyor. 2013 yılında Türkiyenin büyümesinin yine yüzde 3ün üzerinde olması ön görülüyor. Türkiye, durağan ve küçülen Avrupa ekonomisinin aksine gelişme kaydediyor. Dünyada ekonominin ağırlık merkezi batıdan doğuya doğru kayıyor. Cari açığın azalması Türkiyenin sağlıklı büyümesi, refahın artması için çok önemli etken.
    
     -Karşılıksız çeke acil çözüm-
    
     Karacan, Türkiyenin 2012 yılında işsizlik rakamları yüzde 9 seviyesine indiğini anımsattı.
     Kayıt dışı istihdamın azalmasıyla bu rakamların çok daha iyi seviyelere geleceğini düşündüğünü anlatan Karacan, şöyle devam etti:
     Bütçe açığının Gayri Safi Milli Hasılaya oranı 2012 sonunda yüzde 2.3 olması bekleniyor. Bu rakam birçok gelişmiş ülkenin rakamlardan daha iyi durumda olduğumuzu gösteriyor. Kamu kesimi net borç stoku 2010da 318 milyar lirayken iken bugün 276 milyar liraya geriledi. Bu tablo ekonomideki mali istikrar ve yatırım için güven ortamı oluşturuyor. Karşılıksız çekte son bir yılda, Türk lirası üzerinden artış, geçen yıla göre yüzde 93 arttı. Tüccar ve sanayicilerimiz için iç piyasada çok büyük bir problem yaşıyor. Bu noktada çok acil önlemler alınmalıdır. Çek sorunu 2013 yılının çok acil çözülmesi önceliklerinden biridir. Bunun altını ısrarla çizmek istiyorum.
    
     -Eskişehirde 1 milyar lira yatırım teşvik belgesi düzenlendi-
    
     Karacan, Eskişehirde Türkiyede yaşanan ekonomik gelişime paralel bir durumun söz konusu olduğunu bildirdi.
     Vergi merkezi Eskişehirde olan firmaların 2011 yılı performansına 101 milyon dolar daha eklediğini vurgulayan Karacan, şunlara değindi:
     2011 yılında Eskişehirin bankalardan kullandığı 4,9 milyar lira kredi, 2012 yılının 10 ayında ise 5,8 milyar liraya ulaştı. Eskişehirde, son 10 ayda 3ü yabancı sermayeli, 35i ise yerli sermayeli olmak üzere toplam 38 yeni yatırım için toplam 1 milyar 16 milyon lira tutarında yatırım teşvik belgesi düzenlendi. 2012 yılında 129 adet iş makinesi tescili, 151 adet kapasite raporu gerçekleştirmiştir. 120 yıllık köklü bir geleneğin temsilcisi olarak Eskişehirin her türlü değerinin mirasçısıyız. Çibörekin coğrafi işaret tescil belgesi, 17 Mart 2012de tarih ve 28236 sayılı Resmi Gazetede ilan edildi.
    
     Muhabir: Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Karacan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER