Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin sağlık açısından

Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin sağlık açısından önemi


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Halk Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Mustafa Tanrıverdi, değişen ve yenilenen sağlık politikalarının gereğince tedavi talepleri ve arzının da değiştiğini belirtti.
     Tanrıverdi, yaptığı yazılı açıklamada, tedavi sunumları arasında daha önceden belki de görmezden gelinen sosyal ve psikolojik yaklaşımların artık tedavilerin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ifade etti.
     Özellikle ruhsal tedavi boyutunda hastaların çevresel etmenlerden kaynaklanan dezavantajlarını ve dezavantajlı çevrenin ruhsal sorunları artırdığı ya da semptomlarını ağırlaştırdığı gerçeği göz önüne alınarak yeni tedavi programları oluşturulduğunu bildiren Tanrıverdi, şunları kaydetti:
     Sağlık Bakanlığımız tarafından tüm illerimizde açılmaya başlanan toplum ruh sağlığı merkezleri de insan odaklı bir psikiyatrik tedavi yaklaşımının neticesinde oluşturulmuştur. Hastaların ağır ruhsal bozukluklarında tedavilerinin takibi, sosyal entegrasyonlarının sağlanması ve hastalık konusunda bilinçlendirilmelerini amaçlayan, aile ve çevre eğitimleriyle hastaya karşı yaklaşım eğitimlerinin gerçekleştirildiği merkezlerde oldukça başarılı çalışmalar yürütülmektedir.
     Yapılan çalışmalarla hastanın, kaybettiği becerilerini ve özgüvenini yeniden kazandığını aktaran Tanrıverdi, şu değerlendirmeyi yaptı:
     Tedavisi merkezler vasıtasıyla takip edilen hastalarla, tedavisi hastanede bittikten sonra evde takip edilen hastalar arasındaki hastaneye tekrar yatış oranlarında büyük farklar gözlendiği kaydedilmiştir. Hastalar merkezde verilen eğitimlerle hastalığın belirtileriyle baş etme becerileri kazanmakta ve farkındalıklarını gündelik hayatta kullanabilmektedirler. Diğer yandan sosyal beceriler, iletişimsel beceriler, öfke kontrolü, stresle baş etme becerileri kazanarak hastalığın yarattığı yıkımları bir ölçüde kontrol altına alabilmektedirler.
     Tanrıverdi, Gaziantepteki Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin Şehitkamil Devlet Hastanesine bağlı olarak faaliyet gösterdiğini ifade ederek, merkezle ilgili şu bilgileri verdi:
     Burada görevli olarak 1 psikiyatrist, 1 psikolog, 1 sosyal hizmet uzmanı, 1 hemşire bulunmaktadır. Hastalarımıza günlük olarak etkinlik programı sunulmaktadır. Bu program içerisinde spor faaliyetleri, sanat aktiviteleri, iş ve uğraşı (hobi edindirme) faaliyetleri, grup terapileri ve psiko-eğitimler bulunmaktadır. Öğle yemeklerinin ve çay kahve gibi rutin ihtiyaçların ücretsiz karşılandığı merkezde ulaşımda şimdilik merkezde bulunan servisle sağlanmaktadır. Servis hastaları evlerinden alıp akşam da evlerine bırakmaktadır.
    
     Muhabir: Gaziantep / Orhan Çiçek
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin sağlık açısından Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER