Tosyada pirinç hasadı başladı

Tosyada pirinç hasadı başladı


KASTAMONU (A.A) - Kastamonunun Tosya ilçesinde pirinç hasadı başladı.
     Tarihi ipek yolu üzerinde Devrez çayı kenarında yer alan verimli topraklarda yıllardır pirinç üreten çiftçiler, Şarıkılçık, Yaşar ve Osmancık cinsi pirinçlerin hasadına başladı.
     Pirinç hasadı yapan çiftçileri ziyaret eden Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz, Atatürkün Türkiyenin ilk çeltik fabrikasının Tosyaya kurulması için 1925 yılında talimat verdiğini ve kendi enerjisini kendisi üreten bu fabrikanın açılışını bizzat Mareşal Fevzi Çakmak tarafından yapıldığını vurgulayarak,Tosyamızda çok eski yıllara dayanan zamandan bu yana pirinç üretimi yapılmaktadır. İlçemizde üretilen pirinçler, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da aranan bir ürün haline gelmiştir. Kaymakamlık olarak ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde, Tosyaya has pirinç çeşitlerine mahreç almak için çalışmalar yapıyoruz ifadesini kullandı.
     İlçe genelinde ekilen Tosya pirincinin, Devrez ovasında yer alan verimli topraklarda yetiştiğini dile getiren Türköz,Tosya pirinci, yetiştiği coğrafya avantajlarını da arkasına alarak, özellikle, kalite ve lezzet açısından kendine has bir marka olma imkanını elde etmiştir. Çiftçilerimizle birlikte yaptığımız çalışmalar sayesinde, ilçemizde eskiden olduğu gibi daha çok alanda pirinç ekilmesini ve bu sayede çiftçilerimizin daha çok gelir elde etmesini amaçlıyoruz diye konuştu.
     Çevlik Köyünde çeltik hasadı yapan çiftçi Ahmet Kalaycı ise şunları kaydetti:
     Köyümüzde bulunan çeltik tarlalarında ailelerimizin geçimini temin etmek için pirinç üretimi yapıyoruz. Çok zahmetli olan pirinç üretimi, teknolojinin gelişmesiyle artık daha kolay bir hal aldı. Teknolojiyi, tecrübelerimize harmanlayarak ürettiğimiz pirinçlerimizin hasadına başladık. El emeği göz nuru pirinçlerimiz inşallah, pazarda hak ettiği değeri bulur dedi.
    
     Muhabir: Mehmet Ulusoylar
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Tosyada pirinç hasadı başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER