Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu:

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: Kurban Bayramında kesilen hayvanların kistli organları köpeklere yedirilmemeli ve derin bir çukura gömülmeli


TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Kurban Bayramında kesilen hayvanların kistli organlarının köpeklere yedirilmemesi ve derin bir çukura gömülmesi gerektiğini bildirdi.
     Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, halk arasında kist hastalığı olarak bilinen kist hidatik hastalığının, hayvanlardan insanlara bulaşan bir parazit hastalığı olduğunu belirtti.
     Hastalığı, kedi, köpek gibi hayvanlardan insanlara geçen bir parazit nedeniyle başta karaciğer olmak üzere bazı organların içinde, içi sıvı dolu kistlerin oluşması olarak tanımlayan Hamzaoğlu, kist hidatikin en çok karaciğer olmak üzere, akciğer, dalak, böbrek, kalp gibi bir çok organda oluşabileceğini vurguladı.
     Hamzaoğlu, hastalığın belirtilerinin kistin büyüklüğü, karaciğerde yerleştiği bölge, içindeki parazit yavrularının canlı ve iltihaplı olup olmamasına bağlı olarak değiştiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     En sık karşılaşılan şikayetler karın ağrısı, bulantı, kusma, şişkinlik, sarılık, zayıflama ve ateştir. Bazı hastalar karında ele gelen şişlik nedeni ile de başvurabilir. Paraziti taşıyan köpek, çakal, tilki, kurt gibi hayvanların dışkısı ile parazitin yumurtaları etrafa saçılır. Meyve ve sebze gibi yiyecekler bu yumurtalar ile kirlenir. Bu şekilde kirlenmiş yiyeceklerin yenilmesi, rüzgar ile uçuşan yumurtaların solunum yoluyla alınması ve paraziti taşıyan köpeklerin sevildikten sonra ellerin iyice yıkanmaması gibi nedenlerle hastalık insanlara bulaşır. Hastalığın tedavisinde ilaçla tedavi, perkütan drenaj, cerrahi tedavi ve laparoskopik cerrahi yöntemleri kullanılır.
     Hastalıktan korunmak için Kurban Bayramında kesilen hayvanların kistli organlarının köpeklere yedirilmemesi ve derin bir çukura gömülmesi gerektiğini ifade eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
     Sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra tüketin. Köpeklere dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın. Kaynağını bilmediğiniz suları içmeyin. Çocuklarınız eve gelince ellerini iyice yıkamalarını sağlayın. Köpeklerinizin dışkılarını naylon torbaya alarak ağzını bağladıktan sonra çöpe atın.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER