TSYD 50. Yıl Sporun Zirvesi Semineri

TSYD 50. Yıl Sporun Zirvesi Semineri -Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener: -İstanbul daha öncekilere oranla ilk kez bu denli olimpiyat almaya yakın. Güçlü argümanları var -Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay:


ANTALYA (A.A) - Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, İstanbul daha öncekilere oranla ilk kez bu denli olimpiyat almaya yakın. Güçlü argümanları var dedi.
     Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) tarafından Antalyanın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Gloria Golf Otelde düzenlenen 50. Yıl Sporun Zirvesi Seminerinin ikinci gününde Olimpik seyircimiz ve yeterli sayıda olimpik sporcumuz var mı- Ülkece fairplay ruhuna sahip miyiz- başlıklı oturum yapıldı.
     Oturumda konuşan Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener, İstanbulun olimpiyatlara adaylık belgesinin 7 Ocak 2013ta Lozanda teslim edileceğini söyledi. Belgenin 70-80 uzman tarafından hazırlandığını belirten Erdener, İstanbulun daha önce dört kez olimpiyatlara aday olup kaybettiğini, ancak hiçbirinde bu denli kapsamlı bir çalışmanın yapılmadığını vurguladı.
     İstanbulun adaylık dosyasının bu kez çok ciddi bir ekip tarafından hazırlandığının altını çizen Erdener, Teknik yönden herhangi bir eksiklik olmasını beklemiyoruz dedi.
     Oylamanın 7 Eylül 2013de Buenos Aireste yapılacağını belirten Erdener, İstanbul daha öncekilere oranla ilk kez bu denli olimpiyat almaya yakın. Güçlü argümanları var. Bu argümanlar genç nüfusumuz, olimpiyat oyunlarının kente bırakacağı bırakacağı miras, ülkenin spora verdiği önem. İstanbulun güçlü yanları. Ama sonuçta bu oyla ortaya çıkan bir durum diye konuştu.
     Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) 109 üyesi olduğunu, oylamada ise tahminen 98 üyenin oy kullanacağını anlatan Uğur Erdener, İstanbulun 48-49 oy olması halinde 2020ye ev sahipliği yapacağının altını çizdi. Erdener, Rakamsal değer olarak küçük ve ulaşılması kolay görülebilir ama ciddi bir çalışmayı zorunlu kılan, ciddi bir kampanya planlamasını gerektiren bir durum. Orada da arkadaşlarımla birlikte yoğun bir çalışmanın içinde olduğumuzu söyleyebilirim dedi.
     Olimpiyat oyunlarının dünyada yapılan en büyük organizasyon olduğunu vurgulayan Erdener, şöyle konuştu:
     10 bin 500 sporcu, 30 bin medya mensubu, 70-80 bin gönüllünün görev aldığı, biletli seyirci sayısının 2-3 milyon arasında dolaştığı çok büyük bir organizasyon. Kente sağladığı altyapı yatırımları, getirisi gerçekten çok çok büyük boyutlarda. Ümit ediyorum ve inanıyorum, İstanbul bu kez hedefe çok yakın. Konunun tüm paydaşları, spor adamları, medya, iş adamları, sokaktaki adam, hep birlikte inanıp, bu hedefe yürümeli hatta koşmalıyız.
    
     -Kaybede ede bir hal olduk, ama her kaybedişte kazandık-
    
     Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiyenin olimpiyatları daha önce 4 kez kaybettiğini hatırlatarak, Kaybede ede bir hal olduk, ama her kaybedişte kazandık dedi.
     Atalay, bir karar alarak 2016da Türkiyenin olimpiyatlara aday olmadığını, bunda da geri çekilerek eksikleri görmenin hedeflendiğini söyledi. 2020 olimpiyatları için kararın verileceği 2013 yılına kadar dünya ve Avrupa şampiyonalarının tamamının Türkiyede yapılması için çalışılmasının kararlaştırıldığına değinen Atalay, bu hedef doğrultusunda Formula yarışlarından Şampiyonlar Ligi finaline, Dünya Basketbol Şampiyonasından erkekler ve kadınlarda Avrupa Voleybol Şampiyonasına kadar pek çok şampiyonanın Türkiyede yapıldığını ifade etti.
     Son olarak gelecek yıl Mersinde Akdeniz Oyunlarının gerçekleştirileceğini anımsatan Mehmet Atalay, tüm bu organizasyonlarda da Türkiyenin, bugüne kadar yapılmış en iyi organizasyona ev sahipliği yaptığını söyledi.
     Atalay, olimpiyatların alınması halinde seyirci olmayacağı yönünde bazı eleştiriler olduğuna dikkati çekerek, Endişeli bekleyişlerin hepsi haksız çıktı. Beklentimizin üzerinde bir seyirci desteğiyle karşılaştık. Türkiye spor konuşuyor. Türkiyede tesisler yapılıyor. Ülkemiz tesisler kazanıyor. Spora ciddi bütçeler ayrılıyor. Yatırımlarla yılda 2,5 katrilyonluk bir spor kaynağı sağlamış olduk. Başbakanı, Cumhurbaşkanı desteği yanı başımızda dedi.
     Türkiyedeki lisanslı sporcu sayısının da 439 binden 3,5-4 milyona çıktığını belirten Atalay, artık Türkiyenin dört bir yanında sporcuların yetiştiğini söyledi.
     Atalay, Olimpiyat verilmez, alınır. Bu da bizim hakkımız. Son 10 yılda bu ülke çok şey yaptı. Hiç kimsenin başaramadığı organizasyonları aldı ve başardı. Sevgisini, gönlünü verdi. İmkanlarını, parasını, tesisini verdi. Güvenlik açısından dört dörtlük hizmet verdi. Güvenlik açısından hiç bu kadar tertemiz geçen organizasyon hatırlamıyorum. Birinde bile insanların burnu kanamadan bu organizasyonlar yapıldı diye konuştu.
     Olimpiyatlar için şartların çok iyi hazırlandığını da vurgulayan Atalay, İlk sloganlarımızdan biri (Türkiye kararlı İstanbul hazır). Bu sene gerçekleşecek diye düşünüyorum dedi.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber TSYD 50. Yıl Sporun Zirvesi Semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER