TÜBAKKOM 11inci Dönem Sözcüsü Kaya:

TÜBAKKOM 11inci Dönem Sözcüsü Kaya: "15inde gelin, 16sında anne, 17sinde mutsuz, 18inde umutsuz bir nesil istemiyoruz"


AYDIN (A.A) - Türkiye Barolar Birliği Kadın Komisyonu (TÜBAKKOM) 11inci Dönem Sözcüsü Avukat Gökçen Kaya, "Bizler TÜBAKKOM üyeleri olarak 15inde gelin, 16sında anne, 17sinde mutsuz, 18inde umutsuz bir nesil istemiyoruz" dedi.
     Kaya, Kuşadasında hafta sonu düzenlenen kadına şiddet ve çocuk gelinler konusunun ele alındığı TÜBAKKOM toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı.
     İlgili kanun ve uygulama yönetmeliği uyarınca şiddet mağduru lehine koruyucu-önleyici tedbir kararları verilebilmesi için hiçbir delil aranmaması gerektiğini vurgulayan Kaya, ayrıca verilen tedbir kararlarının şiddet uygulayana ivedilikle tebliğinde ve bu kararların ihlali halinde derhal tutanak tutulması konusunda kolluk kuvvetlerini hassasiyete davet ettiklerini belirtti.
     "Çağrı üzerine koruma kararı" evrakında yer alan ve mağdurun imzalaması zorunlu kılınan, "tehdit bulunduğu tespit edilse dahi, görevli memuru özel hallerimde kullanmamam gerektiği tarafıma tebliğ edildi" ibaresinin verilen koruma kararının ruhuna aykırı olduğunu dile getiren Kaya, olası tehlikenin zaten mağdurun özel hayatında bulunması sebebiyle, şiddet mağdurundan böyle bir taahhütte bulunmasının beklenemeyeceğini söyledi.
     Kaya, ayrıca uygulamada, çağrı üzerine korumada görevli memurun günlük masraflarının da şiddet mağdurundan talep edildiğinin görüldüğünü, bu hususta yaşanan sorunların takipçisi olacaklarını ve eksikliklerin telafisi için İçişleri Bakanlığı ile yazışma hususunda hemfikir olduklarını ifade etti.
    
     -Çocuk gelinler ve evlilik yaşının yükseltilmesi-
    
     Toplumsal cinsiyet temelli eşitsizliklerin ana kaynaklarından birinin "çocuk gelinler, çocuk anneler" sorunu olduğuna işaret eden Kaya, şunları kaydetti:
     "Bu sorun ülkemizde, görmezden gelinemeyecek kadar büyük bir boyuta ulaşmıştır. Türkiyede her dört evlilikten birinde çocuk gelin mevcuttur. TÜİK verilerine göre 2012 yılında 40 bin kız çocuğumuz gelin olmuştur. Bu durumun da kız çocuklarımızın başta eğitim haklarını ellerinden aldığı, ergen gebelikler ile fiziksel ve psikolojik darbe almalarına neden olduğu tartışmasızdır. Bu sorunun çözümü için öncelikle 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 124. Maddesinde 17 olarak ifadesini bulan evlilik yaşı, Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununda rüşt yaşı olarak düzenlenen 18 yaş ile uyumlu hale getirilmeli, 18 yaşını doldurmamış her bireyin çocuk olduğu unutulmamalıdır.
     Medeni Kanun-un 124/2. Maddesi ile olağanüstü durumlarda ve pek önemli sebeplerde hakim izni ile 16 yaşını doldurmuş çocuklara evlilik izni verilmesinin de çocukların gelin olmasına adeta fırsat sağladığı açıktır. Bizler TÜBAKKOM üyeleri olarak 15inde gelin, 16sında anne, 17sinde mutsuz, 18inde umutsuz bir nesil istemiyoruz. Çocuk Koruma Kanunu-na göre korunması ve desteklenmesi gereken 18 yaşını doldurmamış çocuklarının gelin ve daha sonrasında anne oluşunu destekleyen veya duruma seyirci kalan anne-babaların da cezai sorumluluğu olduğunu, devletin de bu hususta aydınlatma, bilgilendirme yükümlülüğü bulunduğunu belirtmek isteriz."
     Kaya, kadın avukatlara yönelik, özellikle de kadın hakları savunuculuğu yaparken maruz kalınan saldırıların, cinsiyetçi-baskıcı tavrın karşısında olduklarını belirterek, mesleki faaliyetlerinde sırf "kadın" olmaları nedeniyle mağdur edilen meslektaşlarının hak arama mücadelesindeki hukuksal sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
     Kaya, genel kurulda yapılan gizli oylama sonucunda Samsun Barosunun 12. Dönem Sözcülüğüne seçildiğini bildirdi.
    
     Muhabir: İbrahim Uzun
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber TÜBAKKOM 11inci Dönem Sözcüsü Kaya: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER