Türk doğaltaş sektörünün hedefi Hindistan

Türk doğaltaş sektörünün hedefi Hindistan -Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç: Hindistan doğaltaş ithalatındaki kotayı kaldırdığı takdirde ihracat rakamımız kısa sürede 4-5e katlanabilir


İZMİR (A.A) - Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, Hindistanın doğaltaş ithalatındaki kotayı kaldırması halinde bu ülkeye yapılan ihracatın kısa sürede 4-5 kat artabileceğini bildirdi.
     Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, yaptığı yazılı açıklamada Hindistanın gelecek yıllarda Çinden sonra en büyük pazar olmaya aday olduğunu ancak bu ülkenin tüm dünyaya koyduğu 600 bin tonluk doğaltaş alım kotasının sorun yarattığını belirtti.
     Hindistanda düzenlenen Dünya Doğaltaş Kongresinde konuyu gündeme getirdiklerini ifade eden Erdinç, Hindistanın doğaltaş ihtiyacının 180 bin tonluk kısmını Türk doğaltaş sektörünün karşıladığını, kotanın kaldırılması ya da artırılması halinde ihracatın artabileceğini bildirdi.
     Kalsiyum karbonat içerikli doğaltaşlarda Türkiyenin dünya lideri olduğuna işaret eden Erdinç, açıklamada şu görüşlere yer verdi:
     Hindistana doğaltaş ihracatımız 2012de yüzde 33lük artışla 50 milyon 568 bin dolara çıktı. Hindistan doğaltaş ithalatındaki kotayı kaldırdığı takdirde bu rakam kısa sürede 4-5e katlanabilir. Hindistana Türkiyenin gerçekleştirdiği 180 bin ton ihracat, Hindistanın toplam ithalatının yüzde 25i olmakla birlikte çok küçük bir rakam. Türkiyede 3-4 tane doğaltaş firmasının kapasitesi ile sınırlı bu rakamın arttırılması gerekir.
     Hindistan Devlet Başkanı Politika Danışmanı Milletvekili Prof. H. N. Sharma ile bu konuları detaylı olarak görüştük. Bundan sonraki süreçte temaslarımız sürecek. Kotanın kalkması için destek olacağı sözünü aldık. Türk doğaltaş sektörünün potansiyelini yerinde görmesi için Türkiyeye MARBLE Fuarına davet ettik. Kendisini İzmire gelecek ve sektörün potansiyelini yerinde görecek. Bu da Türkiye-Hindistan ticari ilişkilerine büyük katkı sağlayacak.
    
     Muhabir: Ramazan Ercan / Tolga Albay
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
<< Önceki Haber Türk doğaltaş sektörünün hedefi Hindistan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER