Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78. yılı -CHP Genel Başkan Yardımcısı Keskin: Kadınlarla demokrasi daha sağlıklı işletilecek ve siyasetin rotası doğru şekilde rayına oturacaktır


DENİZLİ (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, kadınlarla demokrasinin daha sağlıklı işletileceğini ve siyasetin rotasının doğru şekilde rayına oturacağını bildirdi.
     Keskin, 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 78. yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyedeki 51 milyonluk seçmen kitlesinin yarısını kadınların oluşturduğunu belirtti.
     Dünya Ekonomik Forumunun raporuna göre, kadın erkek eşitliğinde Türkiyenin 134 ülke arasında 126. sıraya gerilediğini öne süren Keskin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi.
     Türk kadını, 1934te yapılan anayasa değişikliği ile Avrupa ülkelerinin birçoğundan önce, milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazandı. O tarihte baş tacı yaptığımız kadınlar, bugün ikinci sınıf insan muamelesi görmekte ve ezilmektedir. Şiddet gören kadındır. 8 yılda şiddet olaylarının yüzde 1400 artması başlı başına toplumsal bir ayıbımızdır. 3 çocuk diye doğurganlığa mahkum edilen de yine kadındır. Yargıtayda bile kadın hakim üyelerinin oranı eskiden yüzde 40tı, şimdi ise yüzde 3tür. Bir ulusun uygarlığının, toplumda kadına verilen önemle ölçülebileceği tartışılamayacak bir gerçektir. Kadınların sosyal değerinin anlaşılamadığı toplumlar gelişemez ve geriler. Kadınların da kendi hakları için biz varız diye haykırması ve artık ayağa kalkması gerekiyor. Çünkü sivil bir silkiniş ve başkaldırı kadınlarsız olmaz. Kadınlarda demokrasi daha sağlıklı işletilecek ve siyasetin rotası doğru şekilde rayına oturacaktır.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER