Türk üzümlerinde tarım ilacı kalıntısı bulunduğu

Türk üzümlerinde tarım ilacı kalıntısı bulunduğu iddiası -UYMSİB Başkanı Çalı: Bu tür haberler, Türk meyve sebze ihracatına darbe vurmak amacıyla yapılıyor


BURSA (A.A) - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, Almanyada Türk üzümlerinde yapılan incelemede yüksek oranda tarım ilacı kalıntısı bulunduğu iddiaları ile ilgili, Bu tür haberler, Türk meyve sebze ihracatına darbe vurmak amacıyla yapılıyor dedi.
     Çalı, bağımsız çevre örgütü Greenpeacein Almanyada satılan Türk üzümlerinde ortalamanın 11 kat üzerinde kimyasal ilaç kullanıldığı iddiası hakkında yaptığı yazılı açıklamada, yaş meyve sebze ihracatçıları olarak, tarım ilacı kalıntıları konusunda özellikle son yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile etkili çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
     Bu tür haberlerin Türk meyve sebze ihracatına darbe vurmak amacıyla yapıldığını, haberin doğruluk payı olmadığını bildiren Çalı, 2009da Almanyada çıkan buna benzer bir haber yüzünden Türkiyenin, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine armut ihracatı durma noktasına gelmişti. Bunun ardından 25 Ocak 2010da Türkiyeden ABye ihraç edilen domates, biber, armut ve kabakta yüzde 10 analiz şartı aranmaya başlamıştı ifadelerini kullandı.
     Analiz şartına 2011de son verildiğini kaydeden Çalı, Böylece, armudumuza sürülen kara leke temizlenmiş oldu dedi.
     Çalı, armutta olduğu gibi üzüme de kara leke sürmeye çalışıldığını belirterek, şöyle devam etti:
     Bugün, medyada yer alan haberlerde Aldi, Netto, Real ve Edeka gibi Hamburgun önde gelen uluslararası marketlerinde satılan, Türkiye ve Mısırdan ithal edilen ürünlerde, ortalamanın üzerinde kimyasal madde bulunduğu iddia ediliyor. Bu durum da kafaları karıştırıyor. Bahsi geçen süpermarketler gerekli ürün sertifikalarını almadan ürün ithal etmezler. Ayrıca haberde gerekli yeterli teknik bilgiler de yer almıyor. Bu bağlamda Türkiye ve Mısırın üzümde ortalamanın üzerinde kimyasal ilaç kullandıklarına dair iddialar çok anlamlı ve manidardır. Bu tür haberler, yaş meyve sebze üretici ve ihracatçısı için bir zorluk çıkarılmaya çalışıldığını akıllara getiriyor.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına üzüm ve diğer tarımsal ürünlerle ilgili bildirim ya da yaptırım gelmediğini kaydeden Çalı, Yaş meyve sebze ihracatçıları olarak, konunun üzerinde titizlikle durduğumuzu ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ile hareket ederek her türlü asılsız ithamlarla savaşmaya hazırız açıklamasını yaptı.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Türk üzümlerinde tarım ilacı kalıntısı bulunduğu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER