Türkçe yozlaşmasın diye sokak oluşturdular

Türkçe yozlaşmasın diye sokak oluşturdular -Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitim Bölümü öğrencileri ilk ve ortaokullarda Türkçe Sokakları oluşturuyor -Yrd. Doç. Dr. Mayadağlı: -Etkinlikle Türkçenin doğru ve e


AMASYA (A.A) - Fatih Mehmet Kürkçü - Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitim Bölümü öğrencileri geliştirdikleri bir projeyle Türkçenin yabancı kelimelerle yozlaşmaması için ilk ve ortaokullarda Türkçe Sokakları oluşturuyor.
     Amasya Üniversitesi Türk Dili Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüsniye Mayadağlı AA muhabirine yaptığı açıklamada, Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi kapsamında, gerçekleştirilen söz konusu etkinliğin Türkçenin doğru ve etkili kullanılmasını amaçladığını söyledi.
     Okullarda oluşturulan Türkçe Sokakları ile hedeflerinin öğretmen adaylarının iş birliği, dayanışma, etkili iletişim ve öz değerlendirme becerilerini geliştirmenin yanı sıra ilkokul öğrencilerine milli bir dil bilinci aşılamak olduğunu belirten Mayadağlı, şunları kaydetti:
     Türkçe Sokağı Projesi tamamen öğrencilerimizin bir projesi. Amacımız çok güzel. Etkinlik 4 ilköğretim okulunda gerçekleştirilmekte. Dil bilgisini geliştirmek, çocukların Türkçeyi daha etkili daha güzel kullanması ve Türkçenin bugün kü gerçekleriyle iç içe olması amacıyla okul koridorlarını bir sokak havası içinde dramatizasyon, kitap okuma gibi çeşitli etkinliklerle her okulda farklı bir şekilde oluşturuldu. Güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Oluşturulan Türkçe Sokağı etkinliği ile Türkçenin dil zenginliğini dile getirerek öğrencilerde belli bir dil bilinci oluşturmak, yabancı kelimeleri kullanmaya karşı bir hassasiyet geliştirmek üzere Türk milli kültür ögelerini yansıtan çeşitli dokümanlarla okul duvarları süslendi. Dil bilgisi konularıyla ilgili çarpıcı afişler hazırlanıp asıldı, okumayı teşvik edici malzemelerle okuma köşeleri hazırlanarak Türkçe sözcükler kullanılması özendirilmeye çalışıldı.
    
     -Türkçenin yozlaşması-
    
     Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitim Bölümü 3. sınıf öğrencisi Şehnaz Tuzcuoğlu, Türkçe Sokağı projesiyle öğrencilerin Türkçe derslerini daha çok sevdirmeyi istediklerini belirtti.
     Türkçenin sadece kurumsal bir ders olmadığını, aynı zamanda duygu ve düşünce eğitimi olduğunu vurgulayan Tuzcuoğlu, Öğrencilerde Türkçe konuşmayla ilgili bir farkındalık oluşturmak istedik. Bunun yanında okul koridorlarını Türk milli kültürü eğeleriyle süslemek istedik. Kendini ifade edebilen Türkçenin yozlaşmasına karşı farkında olan ve buna dur diyebilen bir nesil yetiştirmek istedikdiye konuştu.
     Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitim Bölümü 3. sınıf öğrencisi Gülizar Abacı ise, amaçlarının Türkçeye giren yabancı kelimelerle ilgili yeni nesilde bir farkındalık yaratmak olduğunu ifade ederek, Biz Türkçe eğitimi öğrencileri olarak dilimize yabancı kelimelerin çok fazla girdiğinin farkındaydık. Bu farkındalığı öğrencilerin hayal güçlerini hitap eden materyallerle zenginleştirdik. Onların daha fazla bu konuyu dikkatini çekmeyi böylece sağladık şeklinde konuştu.
     Abacı, söz konusu projenin hareket noktasının Ziya Gökalpin Lisan şiiri olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Türkçe yozlaşmasın diye sokak oluşturdular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER