Türkiyedeki 57 madenin 35i bu müzede

Türkiyedeki 57 madenin 35i bu müzede sergileniyor -Kütahyadaki tarihi hamamda belediyece 4 yıl önce oluşturulan Jeoloji Müzesinde, Türkiyede varlığı bilinen 57 madenden Kütahyada bulunan 35i sergileniyor -Belediye Kültür ve Sosy


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Sedat Gök - Kütahyada, restore edilen tarihi hamamda belediye tarafından oluşturulan Jeoloji Müzesinde, Türkiyede rezervi bilinen 57 madenden Kütahyada bulunan 35i sergileniyor.
     Türkiyede bulunan 57 madenden 35i, Kütahyanın yer altı zenginlikleri arasında yer alıyor.
     Manyezit yataklarıyla maden sanayisinde önemli bir yere sahip olan Kütahya, Türkiye bor rezervlerinin yüzde 50si, linyit rezervlerinin yüzde 7,6sı, feldispat, kuvars, kaolin gibi seramik ham maddelerinin de önemli miktarının karşılandığı bir il olarak biliniyor.
     Kentte yer altı kaynaklarının örnekleriyle tanıtılması, gençlere eğitime yönelik hedef gösterilmesi ve yatırımcılara kaynaklar konusunda bilgi verilmesi amacıyla restore edilen tarihi Şengül Hamamı, 2008 yılında Jeoloji Müzesine dönüştürülerek ziyarete açıldı. Burada bor, linyit, alüminyum, gümüş, manyezit gibi Kütahyada bulunan 35 maden tanıtılıyor.
     Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesesine ayrılan ve dar bir geçitten ulaşılan odada ise linyit kömürü çıkarılmasının aşamaları, küçük kömür galerisi ve kazma, kürek gibi aletlerle anlatılıyor.
    
     -Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde Şengül Hamamı-
    
     Kütahya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nihat Helvacı, AA muhabirine, yapım tarihi bilinemeyen Şengül Hamamının, Börekçiler Mahallesinde sonradan kapatılan Kapan Çayı kenarında, Celal Efendi Mescidinin önünde yer aldığını söyledi.
     Ailesi Kütahyalı olan dünyaca ünlü gezgin Evliya Çelebinin, Seyahatname adlı eserinde, 1671-1672de Kütahyayı ziyaretinde bu hamamdan bahsettiğini belirten Helvacı, Dolayısıyla Şengül Hamamının 17nci yüzyıl ortasında mevcut olduğunu söylemek mümkündür dedi.
     Helvacı, hamamın belediye tarafından restore edildikten sonra yerel ve ulusal bazda yer altı zenginliklerinin tanıtılması ve sergilenmesi amacıyla Jeoloji Müzesi adıyla 2008de ziyarete açıldığını ifade etti.
     Dünyada ticareti yapılan 90 madenden 57sinin Türkiyede, Türkiyedeki 57 madenden 35inin Kütahyada bulunduğunu dile getiren Helvacı, Bu müze, yer altı zenginliklerimiz konusunda geçmişten geleceğe ışık tutuyor diye konuştu.
     Helvacı, Türkiyenin sahip olduğu yer altı zenginliklerinden önemli bir bölümünün yer aldığı müzenin vatandaşlar tarafından gezilip görülmesini önerdiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Türkiyedeki 57 madenin 35i bu müzede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER