Türkiyenin gazoz envanteri için il il

Türkiyenin gazoz envanteri için il il dolaşıyor -Edirneden Diyarbakıra, Niğdeden Sivasa pek çok ili gezen Hasan Sönmezyurt, arkeogazoz adını verdiği çalışmasıyla, geçmişten günümüze gazozları araştırıyor -Gazozu özlem,


MALATYA (A.A) - Tuba Karahan - Edirneden Diyarbakıra, Niğdeden Sivasa pek çok ili gezen Hasan Sönmezyurt, arkeogazoz isimli çalışmasında, gazozlar üzerine araştırma yapıyor.
     Sönmezyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisi için gazozun çocukluk anıları anlamında özel bir yeri olduğunu belirtti. Pek çok insandan da aynı sözleri duyduğunu ifade eden Sönmezyurt, Genellikle ben gazoz dediğimde, Ah çocukluğum derler. Çocuklukla özdeşleştirilen o tat aslında bizim kültürümüzün de bir parçası dedi.
     Kendisinin de o hatıraların anısına gazoz araştırması yapmaya başladığını dile getiren Sönmezyurt, Diyarbakır, Niğde, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Antalya, Sakarya, Kırklareli, Edirne, Karaman, Sivas ve Malatyada geçmişte üretilen gazozlara ilişkin araştırmalar yaptığını, üreticileriyle ya da onların çocukları ve torunlarıyla görüşmeye çalıştığını söyledi.
     Hasan Sönmezyurt, kentlerdeki araştırmaları sırasında, kapaktan açacaklara, kasalardan gazoz şişelerine kadar oralarda üretilen gazozların materyallerini toplamaya çalıştığını kaydetti. Yaşadığı Ankarada 2 depoda bu materyalleri biriktirdiğini belirten Sönmezyurt, bunları düzene sokarak koleksiyon yapmayı planladığını vurguladı. Türkiyede bu konulardaki en geniş koleksiyona kendisinin sahip olduğunu dile getiren Sönmezyurt, şehir müzelerine de bu konuda destek vermek istediğini anlattı.
     Bugüne kadar yaklaşık 50 üreticiyle görüşebildiğini dile getiren Sönmezyurt, bu görüşmeler ve çalışma sayesinde insanların günümüzde hiç bilmediği, geçmişte o illerde üretilen gazozları ortaya çıkardığını açıkladı.
     Eskiden çok ciddi getirisi olan bu sektörün pek çok iş adamının da iş hayatına başlama alanı olduğunu dile getiren Sönmezyurt, Ancak bu konuda yapılan hiçbir araştırma yok. Sadece bir Ukraynalı aralarında Türkiyede üretilen gazoz kapaklarının da bulunduğu bir koleksiyonu online olarak hizmete sunmuş. Ben de interaktif olarak, vatandaşların da yorum yazabilecekleri ya da bu konuda bildiklerini paylaşabilecekleri bir veri tabanı ya da internet sitesi yapmayı planlıyorum. Bu çalışmayla ayrıca Türkiyenin gazoz envanterini çıkartıp, haritasını oluşturmayı amaçlıyorum diye konuştu.
    
     -Çalışmasını arkeogazoz olarak nitelendiriyor-
    
     Hasan Sönmezyurt, gazozları araştırırken, üreticilerle bu konuda sohbet ederken, o dönemlerin sosyal hayatlarını da gözlemleme ve kayıt altına alabilme şansı bulduğunu, gazozun özellikle bir dönem açık hava sinemalarıyla özdeşleştirildiğini anlattı.
     Geçmişte açık hava sinemalarında filme verilen aralarda, bazı kişilerin sahneye çıkarak canlı olarak gazoz reklamı yaptığını kaydeden Sönmezyurt, gazozlar hakkında bilgilere ulaşabilmek için, üreticilerin yanı sıra, yerel tarih yazarları ve şehrin en yaşlı insanlarıyla da görüştüğünü aktardı.
     Sönmezyurt, Bir anlamda gazoz üzerinden yerel tarih araştırmacılığı yapıyorum. Bunun adına arkeogazoz diyorum. Kerpiç duvarların örülmesinde kullanılan eski gazoz kapaklarını bulabilmek için kentlerde eski, yıkık binalar arasında dolaşıyorum dedi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Türkiyenin gazoz envanteri için il il Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER