Türkiyenin gelinliği İzmirden

Türkiyenin gelinliği İzmirden -Ülkedeki iç talebin büyük çoğunluğunu karşılayan İzmirdeki gelinlik ve abiye firmaları dış pazarlara açılıyor -Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Kızılgüneşler: "İz


İZMİR (A.A) - Ahmet Bayram - Türkiyedeki iç pazar talebinin büyük çoğunluğunu karşılayan İzmirdeki gelinlik ve abiye firmaları dış pazarlara açılıyor.
     Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda sektörün yavaş yavaş sanayileşmeye doğru gittiğini belirterek, "Şu anda Ege bölgesi abiye sektörü özellikle iç piyasaya dağıtımda çok kuvvetli. Biraz işin ihracat kısmını geliştirmeye çalışıyoruz. İhracat kısmında bazı sıkıntılarımız var. Bunların başında ulaşım, İstanbul ile rekabet ve yüksek gümrük duvarları geliyor" dedi.
     Türkiyede gelinlik ve abiye sektörünün reel ihracatının 120 milyon dolar olduğunu ancak bavul ticareti hesaba katılmadığını, gerçek rakamın aslında bunun 3-4 katını bulduğunu dile getiren Kızılgüneşler, sektörün ihracattaki büyüklüğünü yıllık üretim ve üretici sayısına bakarak, yaklaşık 500 milyon dolar olarak gördüklerini ifade etti.
     Kızılgüneşler bu ihracatın yarısının da İzmirden gerçekleştiğini, kentte bu alanda faaliyet gösteren yaklaşık bin 200 firma olduğunu kaydetti.
     İç pazara yapılan dağıtımda İzmirin merkez olduğuna işaret eden Kızılgüneşler, "İzmirin gelinlik ve abiye sektöründeki toplam büyüklüğünün yaklaşık 150-200 milyon dolar olduğunu düşünüyoruz. İzmirde üretilen gelinliklerin Türkiyenin dört bir yanında ve dünyada satıldığını görüyoruz" diye konuştu.
    
     -"Kuzey Afrika ve Orta Doğudan yoğun talep var"-
    
     İzmirde 13-16 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılan Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarının sektör üzerinde büyük ölçüde olumlu etkisi olduğuna dikkati çeken Kızılgüneşler, iç piyasaya odaklanan sektörün, bu fuardan sonra dış piyasaya açıldığını söyledi.
     Kızılgüneşler, gelinlik ve abiyenin herkesin yapabileceği bir iş olmadığını belirterek, "Dünyada bu konuda rekabet edeceğimiz ülke sayısı çok az" dedi.
     Arap Baharından sonra Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden yoğun taleple karşılaştıkları vurgulayan Kızılgüneşler, Almanyada 3,5 milyon Türkün yaşamasının bu ülkeye gelinlik ihracatını artırdığını kaydetti.
     Kızılgüneşler, gelinlik ve abiye sektöründe şubattan hazirana kadar yoğun bir şekilde iç piyasa odaklı çalışıldığına değinerek, Orta Doğu ve Kuzey Afrikada ise havaların daha sıcak olması sebebiyle düğün sezonunun daha geniş olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Türkiyenin gelinliği İzmirden Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER