Türkiyenin Gül Bahçesinde hasat mevsimi

Türkiyenin Gül Bahçesinde hasat mevsimi -Müftüzade Gülcü İsmail Efendinin 1888 yılında Bulgaristanın Kızanlık kentinden bastonunun içinde getirdiği ve Isparta topraklarıyla buluşturduğu gül, sabah saatlerinde yapraklarını açmasıyla bahç


ISPARTA (A.A) - Durmuş Genç - Müftüzade Gülcü İsmail Efendinin 1888 yılında Bulgaristanın Kızanlık kentinden bastonunun içinde getirdiği ve Isparta topraklarıyla buluşturduğu gül, sabah saatlerinde yapraklarını açmasıyla bahçelerde üreticiler tarafından mis kokular arasında toplanıyor. Gül çiçeğini çuvallara koyan üreticiler, ürünlerini Gülbirlike teslim ediyor.
     Isparta kent merkezi ve ilçeleri gül kokmaya başladı. Dünyada gül yağı üretiminin yüzde 25ini tek başına karşılayan Ispartada, çiftçiler gül çiçeği hasadı yapıyor.
     Mayıs ve haziran aylarında çiçek açan gül önce bölgeyi, sonra da gül yağı ile tüm dünyayı eşsiz kokusuyla büyülüyor. Parfüm sektöründe gül esansı için kullanılan Isparta gülünü diğer 150 çeşit gülden ayıran özellik ise eşsiz kokusu ve kokusunun kalıcılığı.
     Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl 8 ile 10 Mayıs tarihleri arasında başlayan gül çiçeği açımının, bu yıl 15 gün geciktiğini söyledi.
     Geçen yıl yaklaşık 7 bin 500 ton civarında bir rekolte beklerken 6 bin 500 ton civarlarında kaldıklarını, bunda yağışların etkisi olduğunu belirten Çelik, Isparta genelinde bu yıl ortalama 7 bin ton bir rekolte bekliyoruz. 2 yıldır yağışlar nedeniyle güller 15 gün geç açmaya başladı dedi. Çelik, gülün çiçek açarken hem yağmuru hem de güneşi görmesi gerektiğini söyledi.
     Sektörün ihtiyacının 7 bin tonluk bir rekolteyle karşılanabileceğine dikkati çeken Çelik, kaliteli gül çiçeği elde edilmesi için ürünün öğleden akşama kadar toplanmaması gerektiğini vurgulayarak, gül üretiminin geleceğinin, kaliteli çalışmayla teminat altına alınabileceğini kaydetti.
     Çelik, hasat döneminde güllerin sabah erken saatlerde toplanarak tesislere getirildiğini, bakır kazanlarda kaynatılıp damıtıldığını, böylece gül çiçeğinden yağ oluşturduklarını dile getirdi. Bu işlemin haziran ayı sonuna kadar devam ettiğini söyleyen Çelik, yağın dinlendirildikten sonra dünya parfüm piyasasına sunulduğunu aktardı.
    
     -Ovalardan topraklara her yer gül kokuyor-
    
     Ispartanın gülleri, sadece Türkiye için değil dünya için önemli bir değer taşıyor. Kozmetik sektörü için önemli bir ham madde olan gül yağının dünyadaki üretiminin yüzde 65ini Isparta gerçekleştiriyor.
     Ispartada yaklaşık 12 bin aile gül çiçeği elde ediyor. Sabahın erken saatlerinde gül toplayan annelere sırtlarında uyuyan bebekleri ve çocukları da eşlik ediyor. Ispartalı çocuklar gül bahçelerinde büyüyor. Gül bahçesinde büyüyen çocukların ise gül yüzlü olacağına inanılıyor.
     Devlet başkanları gibi önemli konukların ziyaretlerinde sokakları gül suyu ile yıkanan Ispartada düzenlenen Gül Festivalinde Isparta sokakları gül kokuyor, gül yapraklarıyla bezeniyor.
     Anadolu Ajansı ekibi kent merkezinde sabahın erken saatlerinde gül toplayan üreticilerin gül bahçelerinde yaptıkları çalışmaları görüntüledi. Üreticilerden Mehmet Gürdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl güllerin 15 gün gecikmeli toplanmaya başladığını kaydetti.
     Yağışlar nedeniyle gül veriminin bu yıl yüksek olduğunu belirten Gürdal, Yağışların bu yıl uzun sürmesi nedeniyle gül açımı gecikti. Sabah 5te gül bahçelerine gelerek saat 8e kadar, yani güneş çıkıncaya kadar gülleri topluyoruz ve fabrikalara teslim ediyoruz dedi.
     Gül bahçelerinde ilaçlama ve bakım çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Gürdal, bu yıl ürünlerin kaliteli ve verimin yüksek olduğunu vurguladı.
     (DG-TNC)
<< Önceki Haber Türkiyenin Gül Bahçesinde hasat mevsimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER