Türkiyenin meyve bahçesi: Mersin

Türkiyenin meyve bahçesi: Mersin -Bereketli topraklarında meyve üretimiyle adından söz ettiren Mersin, üretim alanının genişletilmesiyle yaş sebze ve meyve üretiminde daha iddialı konuma gelmek istiyor -Mersin Ziraat Odası Başkanı G


MERSİN (A.A) - Basir Gülüm - Mersinin, 279 bin hektarlık arazisinin sulanabilir hale getirilmesiyle, yaş sebze ve meyve üretiminde daha iddialı konuma gelebileceği bildirildi.
     Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova yöresinin tarımsal anlamda tarihten bugüne çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
     Bu noktada erkenci meyve üretebilme kapasitesiyle Mersinin daha da önemli bir hale geldiğini belirten Gökçel, mevcut potansiyeli daha etkin bir şekilde kullanmak istediklerini vurguladı.
     Gökçel, bu noktada tarım arazilerinin genişletilmesi gerektiğine inandıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
     Mersin, 1 milyon 85 bin 300 hektar arazisinin sadece 406 bin hektarlık bölümünde meyve-sebze yetiştiriciliği yapıyor. Oysa ki bu rakam, mevcut potansiyeline göre çok düşük. Şu an tarım alanı olarak kullanabileceğimiz 279 bin hektarlık arazimiz daha var. Ancak burada karşımıza sulama sorunu çıkıyor. Bu sorunu aşmak istiyoruz. Bunu başardığımızda tarım dışında kalan 279 bin hektar arazinin sulanabilir hale getirilmesiyle, yaş sebze ve meyvecilikte Türkiyenin değil, dünyanın ender illerinden birisi olabiliriz.
     Bu noktada ilgililerden destek beklediklerini ifade eden Gökçel, Tarım sektörü hem istihdam, hem de ekonomi için vazgeçilmez sektörlerden birisi. Bunun için her zaman sektörü diri tutmalıyız. Köylüyü üretime yönelttiğimiz zaman refah seviyemiz ve üretim kapasitemiz sürekli olarak artacaktır dedi.
    
     -Türkiyenin meyve tabağı-
    
     Gökçel, Mersinin yetiştirdiği ürün yelpazesiyle de dikkati çektiğini söyledi.
     Kentte uzun yıllardan beri portakal, mandalina, limon ve greyfurt çeşidinin bolca üretildiğini hatırlatan Gökçel, kentte son zamanlarda belirli rakımlarda tropikal meyve olan kivinin de yetiştirilmeye başladığını kaydetti.
     Mersinin Türkiyenin en büyük muz üreticilerinden birisi olduğuna da işaret eden Gökçel, Mersin, çilek, kayısı, üzüm, şeftali, yeni dünya, erik, kiraz, cennet meyvesini üretiyor. Ayrıca Türkiye yer kirazıyla da Mersinden tanıştı. Mersinin bu üretim potansiyeli dikkate alındığında, bir anlamda Türkiyenin meyve tabağını süsleyen Mersine ilgililerin destek vermesini istiyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Türkiyenin meyve bahçesi: Mersin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER