Türkiye, Yusufeli Barajı ile sanıf atlayacak

Türkiye, Yusufeli Barajı ile sanıf atlayacak -Temeli yarın atılacak Yusufeli Barajı, 270 metre yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemer barajlar sınıfında dünyanın en yüksek 3üncü barajı olacak. Böylece Türkiye, bu sınıfta dünya sı


ARTVİN (A.A) - Türkiyenin en yüksek, dünyanın 3üncü en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı olacak Yusufeli Barajından yılda 1,827 milyar kilowatt saat elektrik üretilecek.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, Artvinin 90 kilometre güneyinde, Çoruh Nehri üzerinde temeli yarın atılacak, Yusfeli Barajının, baraj gövde tipi çift eğrilikli ince beton kemer baraj olarak planlandığı belirtildi.
     Açıklamada, 270 metre yüksekliğe sahip olacak barajın, kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3üncü, Türkiyenin ise en yüksek barajı olacağı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
     Türkiyenin en yüksek gökdelenlerini dahi geride bırakacak baraj, yalnızca baraj değil bütün binalar içinde Türkiyenin en yükseği olacak. Baraj gövdesinde yaklaşık 2.9 milyon metüreküp beton kullanılacak. Barajın inşaatında, 150 metrekare büyüklüğünde 45 bin konutun inşasını mümkün kılacak miktarda malzeme kullanılacak. Barajda 2.2 milyar metreküp su depolanacak. 540 megawatt kurulu gücündeki hidroelektrik santralin devreye girmesiyle yılda 1,827 milyar kilowatt saat elektrik üretilecek.
     Yusufeli Barajı yapım işinin 486 milyon lira bedelle ihale edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     Baraj inşasını Kolin İnşaat, Cengiz İnşaat ve Limak İnşaat firmalarının oluşturduğu iş ortaklığı gerçekleştirecek. Öz kaynakla ve Türk mühendisler tarafından inşa edilecek Yusufeli Barajı, milli ekonomiye yılda 330 milyon lira katkı sağlayacak. Barajın inşa süresi boyunca ortalama bin kişi istihdam edilerek yöre ekonomisine katkıda bulunulacak.
    
     -Türkiye, dünya sıralamasında 6dan 3e yükselecek-
    
     Açıklamada, Türkiyenin, 12.12.2012 tarihinde 112 tesis içinde hizmete aldığı Deriner Barajı ile kendi sınıfında Avrupanın 4, dünyanın 6ncı en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajını inşa ettiği kaydedilerek, Yusufeli Barajı tamamlandığında 270 metre yükseklik ile Türkiyenin bu alanda dünya üçüncülüğüne yükseleceği bildirildi.
     Dünyanın en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajları şöyle:
     1-Xiaowan Barajı (Çin) : 292 metre
     2-Inguri Barajı (Gürcistan) : 271,5 metre
     3-Vajont Barajı (İtalya) : 261,6 metre
     4-Mauvoisin Barajı (İsviçre): 250 metre
     5-Laxiwa Barajı (Çin) : 250 metre
     6-Deriner Barajı (Türkiye) : 249 metre
    
     Muhabir: Bayram Sarayoğlu / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Türkiye, Yusufeli Barajı ile sanıf atlayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER