Türkiye

Türkiye-Tataristan Otomotiv Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu -Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever: -İki akraba milletin tarihsel birlikteliğini, son yıllarda siyasi ilişkilerde sağlanan ivmeyi, ekonomik ilişkilerimize de daha fazla y


BURSA (A.A) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Türkiye ve Tataristan arasındaki ticaret hacminin giderek büyümesinin kendilerini sevindirdiğini belirterek, İki akraba milletin tarihsel birlikteliğini, son yıllarda siyasi ilişkilerde sağlanan ivmeyi, ekonomik ilişkilerimize de daha fazla yansıtmamız gerekiyor dedi.
     Sever, Bursa Hilton Otelde düzenlenen Türkiye-Tataristan Otomotiv Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumunda yaptığı konuşmada, son yıllarda Türkiyenin uluslararası örgütlerin ve derecelendirme kuruluşlarının öngörülerini alt üst eden bir şekilde yüksek bir büyüme performansı gösterdiğini söyledi.
     Bu başarının tüm dünyayı etkisi altına alan küresel kriz zamanında daha da dikkat çektiğini belirten Sever, Bu olumlu gelişmelerin devam edeceği yönünde de güçlü emareler var. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Türkiyenin 2012-2017 yılları arasında ortalama yüzde 6,7 büyüyeceğini tahmin ediyor. Elbette Türkiye ekonomisi tesadüfi olarak büyümüyor. Siyasi istikrarın yanı sıra nitelikli iş gücü, sağlam bankacılık, liberal ve yeniliklere açık yatırım ortamından istifade eden müteşebbisler sayesinde Türkiyenin ekonomik gücü artıyor diye konuştu.
     Sever, 2003 yılına kadar 16 milyar dolan olan doğrudan yabancı yatırım girişinin, 2003-2011 yılları arasında yaklaşık 110 milyar dolar seviyesine yükseldiğini anlatarak, şöyle devam etti:
     Ülkemizde faaliyet gösteren yabancı şirket sayısı 2011 yılı itibariyle 30 bini aşmış bulunmaktadır. Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminin dünyanın en cazip yatırım ortamlarından birisini sunduğu konusunda iddialıyız. Çok önemli bir paketi özel sektöre hediye ettik. Tatar yatırımcıları da bu muazzam sistemi yakından incelemeye davet ediyorum. Türkiye, 376 milyar dolar ticaret hacmi, yılda 23 milyar dolar turizm geliriyle bölgesinde ve dünyada küresel bir güç olarak yerini almış bulunmaktadır. Bugün dünyada ürünlerimiz girmediği, ihracat yapmadığımız ülke neredeyse kalmamıştır. Sadece tekstil, gıda gibi alanlarda değil, otomotiv, gemi inşa, makine imalatı gibi alanlarda da dünyanın en büyük üretici ve ihracatçıları arasında yerimizi alıyoruz.
     Türkiyenin sunduğu elverişli yatırım ortamlarından şimdilik arasında Ford, Hyundai gibi dünya devlerinin de bulunduğu 13 otomotiv firmasının istifade ettiğini dile getiren Sever, şunları aktardı:
     Eminim ki diğer devler de yeni teşvik sistemimizi keşfetmekte geç kalmayacaklardır. Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretim yapmadan otomotiv sektöründe ayakta kalmak çok mümkün değildir. Çok şükür sektör ileri bir teknolojik seviyeye ulaşmış ve otomotivde dünya ortalamasının üzerinde Ar-Ge yatırımına sahip bir konuma gelmiştir. Bugün oto ana sanayinde 13, yan sanayinde de 32 olmak üzere toplam 45 firma Ar-Ge merkezi unvanını almış bulunmaktadır.
     Rusya Federasyonu ile çeşitli alanlarda var olan ilişkilerin arttırılmasını yanı sıra 30 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma ve daha dengeli ikili ticaret yapısı oluşturma yolunda yakın işbirliği arzumuzu vurgulamak isterim diyen Sever, şöyle devam etti:
     Avrasya coğrafyasının bu iki büyük devleti arasındaki ekonomik ve ticari potansiyel mevcut hacmin çok ötesindedir. Dolayısıyla biz de ilişkilerimizi çok daha ileriye taşıyacak adımları atmaya, birbirimizi daha yakında tanımaya önem veriyoruz. Tataristan Cumhuriyeti, din, dil ve kültürel bağlarımızın yanı sıra, güçlü ekonomik yapısı itibariyle Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizde de çok önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden iki ülke arasındaki ticaret hacminin giderek büyümesi bizleri sevindiriyor. Petrol, petrol ürünleri, inşaat sektörü, başı çektiği ikili ticarette ürün yelpazesini genişletmemiz gerekiyor. Bu süreçte otomotiv sanayi Tataristanla olan dış ticaret açığımızın kapatılmasında öncü rolünü sürdürecektir. İki akraba milletin tarihsel birlikteliğini, son yıllarda siyasi ilişkilerde sağlanan ivmeyi, ekonomik ilişkilerimize de daha fazla yansıtmamız gerekiyor. İnşallah iki ülke arasındaki kısa süreli seyahatlerde vizelerin kaldırılması ile ticaret ortaklığımızı daha ileri taşıyacağız.
     Sever, Tataristanın Rusyanın en önemli yabancı yatırım merkezlerinden biri olduğunu belirterek, Türk girişimciler, Rusya pazarında yer edinmenin yolunun Tataristanda yatırım yapmaktan geçtiğini keşfetmiş durumdalar. Coşkunöz Holdingin, Fordun Tataristanda üreteceği 160 bin aracın tüm sac malzemesini sağlamak üzere aldığı yatırım kararını da memnuniyetle karşılıyoruz. Bunun gibi Türk-Tatar ortaklıklarının da ülkemizde artmasını arzu ediyoruz ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER