TÜRMOB Genel Sekreteri Akdemir:

TÜRMOB Genel Sekreteri Akdemir: -Kamu Gözetim Kurumunun denetimleri, tüm şirketleri kapsamadığı taktirde denetim konusunda bir başarı sağlanamayacağını düşünüyoruz


SAKARYA (A.A) - Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Genel Sekreteri Yücel Akdemir, Kamu Gözetim Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun (KGK) denetimlerinin tüm şirketleri kapsamadığı taktirde denetim konusunda bir başarının sağlanmayacağını düşündüklerini söyledi.
     Akdemir, AA muhabirine serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin güncel sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
     Akdemir, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun da birçok sorunun çözülmesine rağmen 6335 sayılı kanunda yapılan değişiklikler ve 660 sayılı kanun hükmündeki kararnameyle kurulan Kamu Gözetim Kurumunun uygulamalarının kendileri açısından sıkıntı çıkarttığını savundu.
     Türk Ticaret Kanununun uygulama açısından ilk çıktığında Türkiyedeki 7 yüz 70 bin şirketi kapsadığını ifade eden Akdemir, Herkes yavaş yavaş denetim kelimesine ısınmasına rağmen 6335 sayılı kanuna ne olduysa oldu, bu kapsam daraltıldı. Şu anda baktığımızda Kamu Gözetim Kurumunun açıkladığı sınırlarla, bu sınırlarda şunlar denetime tabi olmak için, 500ün üzerinde işçi çalışacak, bilançodaki aktifiniz 150 milyonu aşacak, yıllık cironuz 200 milyonu aşacak, üç şartın ikisi yerine gelecek ve 2 yıl üst üste gelecek. Bunu sağlayabilecek şirket sayısı bin 500le, 2 bin 500 arasında bizim tahminlerimize göre değişiyor şeklinde konuştu.
     Denetimin bir bütün olduğunu düşünüyoruz ve denetim tüm şirketleri kapsamadığı taktirde denetim konusunda bir başarı sağlanamayacağını düşünüyoruz diyen Akdemir, Türk Ticaret Kanunu tartışılırken, Bakan Hayati Yazıcıoğlu, TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu ve biz Türkiyede yaklaşık 10 tane büyük ilde 10 toplantı düzenledik. Aslında bu konularda hemfikirdik. Herhangi şikayette yoktu. Hayata geçirilmiş bir konuda yeni öneri getirmeninde bir anlamı yok. Yasanın daraltılmış olması sadece muhasebecilerin değil Türkiyenin sıkıntısı aslında diye konuştu.
     Akdemir, denetimin bir bütün olduğunu ve denetim kavramının Türkiyede hem siyasete hem iş dünyasına her kesime biraz soğuk gelebileceğini savundu.
    
     -Genç arkadaşlarımız denetim yetkisinden mahrum kaldılar-
    
     Akdemir, ilerleyen günlerde Türk Ticaret Kanununun özüne ve eski şekline dönmesini istediklerini belirterek, bu konuda olumlu adımlar atılmasını beklediklerini ifade etti. Akdemir, sözlerini şöyle tamamladı:
     Bizim bir diğer temel sıkıntımızda yani bizim 80 bin üyemiz var. Şu anda yaklaşık bunun 30 bini denetim yapmaya hazır. Ama Kamu Gözetim Kurumunun getirdiği sınırlamayla özellikle bu mesleğe staj ve sınavla giren bu işi yapmaya vakıf genç arkadaşlarımız denetim yetkisinden mahrum kaldılar. Bu arkadaşlarımıza yerine getirilmesi zor şartlar önlerine konuluyor. Biz denetimin, denetim yetkisinin bu arkadaşları da kapsaması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda da verdiğimiz bir mücadele var.
    
     Muhabir: Enes Duran - Uğur Subaşı
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber TÜRMOB Genel Sekreteri Akdemir: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER