Turunçgilde Sarı damar açılması

Turunçgilde Sarı damar açılması virüs hastalığı tehdidi


ADANA (A.A) - Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nüket Önelge, son 5 yılda özellikle Doğu Akdeniz Bölgesindeki limon yetiştirilen alanlar ile turunçgil fidanlıklarında görülen Turunçgil sarı damar açılması virüs hastalığının ağaç gelişimi ve meyve verimini olumsuz etkileyerek ciddi ekonomik kayıplara sebep olduğunu bildirdi.
     Çukurova Üniversitesi ve Adana Ticaret Borsasınca, Çukurova Kalkınma Ajansı 2012 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği programı altında yürütülen Adana ve Mersin ili limon yetiştiricilik alanlarında ve turunçgil fidanlıklarında turunçgil sarı damar açılması virüs hastalığının araştırılması, bölge turunçgil üreticisinin hastalık konusunda bilgilendirilmesi eğitimi projesi kapsamında Kozan Ticaret Odası salonunda düzenlenen eğitim seminerine katılan Önelge, dünyada yılda 124 milyon ton narenciye üretildiğini, Türkiyenin 3,5-5 milyon tonluk üretimle 10. sırada yeraldığını hatırlattı.
     Önelge, Doğu Akdeniz Bölgesinin Türkiye üretimin yüzde 80ini karşıladığını ifade ederek, Türkiyede turunçgilde 70 farklı viroid, virüs ve virüs benzeri hastalık bulunduğunu kaydetti. Ağaçların gelişimini etkileyen, fotosentez yapan yapraklarda deformasyona yol açarak meyve verimini ve kalitesini düşüren hastalığın ciddi ekonomik kayba sebep olduğunu anlatan Önelge, şunları kaydetti:
     ilk olarak 2010 yılında Pakistan ve Hindistanda görülen hastalık, daha sonra yayılarak ülkemize gelmiştir. Türkiyede ise ilk olarak 5 yıl önce Mersindeki limon dikili alanlarda ortaya çıkmıştır. Dünyada çok fazla bilinen, yaygın olan ve etmeni üzerinde fazla çalışılmış bir hastalık değildir. Hastalık daha çok kültdiken, enter, İtalyan memeli, Lamas limon çeşitlerinde ve bölgemizde anaç olarak yoğun şekilde kullanılan turunç bitkilerinde görülmektedir. Bu hastalığın yayılmasını önlemek için alınacak en önemli tedbir; bahçelerdeki otlar ve yaprak bitleri ile mücadele ve bulaşık olmadığı testlerle kanıtlanmış fidan kullanımıdır. Bahçelerdeki ağaçlar ise kökleri kalmayacak şekilde sökülerek diğer ağaçlara geçişi engellenmelidir. Yaprak damarlarında uzunlamasına sarı renk açılmaları, yapraklarda hafiften şiddetliye doğru değişen oranlarda deformasyon, yaprak boyutunun küçülmesi ve gondol yaprak oluşumu, ağaçlarda geriye doğru kurumalar ve gelişimde gerileme, meyce veriminde ve büyüklüğünde azalma, kalitesiz meyve oluşumu, yaprakların arka yüzeyinde ıslak, su emmiş gibi görüntüler hastalığın belirtileridir. Bu gibi durumlarla karşılaşan üretici ve ziraat mühendislerinin bize ulaşması durumunda yapılacak laboratuvar analizleri ile 1 gün içinde hastalığın kesin teşhisi konulabilmektedir.
     Seminere İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necati Doğay, çiftçiler ve ziraat mühendisleri katıldı.
    
     Muhabir: Volkan Varan
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Turunçgilde Sarı damar açılması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER