Turunçgilde Sarı Damar Açılması Virüs Hastalığı

Turunçgilde Sarı Damar Açılması Virüs Hastalığı


MERSİN (A.A) - Çukurova Üniversitesi ile Adana Ticaret Borsasınca, Çukurova Kalkınma Ajansının 2012 yılı doğrudan faaliyet desteği programı altında yürütülen Adana ve Mersin illerinde limon yetiştiriciliği alanlarında ve turunçgil fidanlıklarında turunçgil sarı damar açılması virüs hastalığının araştırılması, bölge turunçgil üreticisinin hastalık konusunda bilgilendirilmesi eğitimi projesi kapsamında eğitim semineri düzenlendi.
     Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Nüket Önelge ile Yardımcı Doç. Dr. Orhan Bozan, turunçgil sarıdamar açılması virüs hastalığı konularında bilgi verdi.
     Önelge yaptığı konuşmada, son 5 yılda özellikle Doğu Akdeniz Bölgesindeki limon yetiştirilen alanlar ile turunçgil fidanlıklarında görülen hastalığın ağaç gelişimi ve meyve verimini olumsuz etkileyerek ciddi ekonomik kayıplara sebep olduğunu söyledi.
     Dünyada yılda 124 milyon ton narenciye üretildiğini, Türkiyenin 3,5-5 milyon tonluk üretimle 10. sırada yeraldığını hatırlatan Önelge, Doğu Akdeniz Bölgesinin Türkiye üretimin yüzde 80ini karşıladığını belirterek, Türkiyede turunçgilde 70 farklı viroid, virüs ve virüs benzeri hastalık bulunduğunu kaydetti.
     Önelge, ağaçların gelişimini etkileyen, fotosentez yapan yapraklarda deformasyona yol açarak meyve verimini ve kalitesini düşüren hastalığın ciddi ekonomik kayba sebep olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
     ilk olarak 2010 yılında Pakistan ve Hindistanda görülen hastalık, daha sonra yayılarak ülkemize gelmiştir. Türkiyede ise ilk olarak 5 yıl önce Mersindeki limon dikili alanlarda ortaya çıkmıştır. Dünyada çok fazla bilinen, yaygın olan ve etmeni üzerinde fazla çalışılmış bir hastalık değildir. Hastalık daha çok kültdiken, enter, İtalyan memeli, lamas limon çeşitlerinde ve bölgemizde anaç olarak yoğun şekilde kullanılan turunç bitkilerinde görülmektedir. Bu hastalığın yayılmasını önlemek için alınacak en önemli tedbir; bahçelerdeki otlar ve yaprak bitleri ile mücadele ve bulaşık olmadığı testlerle kanıtlanmış fidan kullanımıyla mümkündür. Artık labaratuvar analizleriyle 1 gün içinde ağaçlarda oluşan hastalığın kesin teşhisi konulabilmektedir.
    
     Muhabir: Derviş Çömez
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Turunçgilde Sarı Damar Açılması Virüs Hastalığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER