Tütün üreticileri 16 lira başfiyat bekliyor

Tütün üreticileri 16 lira başfiyat bekliyor


MANİSA (A.A) - Saruhanlıda tütün üreticileri, dikim sezonu öncesinde bu yıl ki başfiyatın 16 lira olmasını istiyor.
     Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçede tütün üretiminin yoğun olarak yapıldığı Tirkeş köyünü ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
     Fidan ocaklarını ziyaret eden dikim hazırlığında olan üreticilerle görüşen Okur, gazetecilere yaptığı açıklamada Ege Bölgesinde tütün dikimlerinin bir hafta sonra başlayacağını belirtti.
     Okur, yörede son yıllarda üretimi azalan tütüne, yaşanan fiyat artışıyla birlikte üreticilerin yeniden ilgi göstermeye başladığını dile getirerek, şunları söyledi:
     Saruhanlının köylerinde eskiden tek geçim kaynağı tütün üretimiydi. İlçemizde 2002 yılında 120 bin dekar alanda tütün ekilmiş ve bundan 7 bin 800 ton verim alınmış, 2002den sonra ise tütün üretim alanı her yıl düşmüştü. Üretim alanı 2003te 105 bin, 2006da 75 bin, 2009da 26 bin, 2012 yılında ise 20 bin dekara düştü. Ancak bu yıl bir hareketlilik var. Üretimi kısıtlayan kota uygulamasının kaldırılması, tütün fiyatının artması ve arazilerimizin bu ürüne elverişli olması sebebiyle üretim yeniden artmaya başladı. Bu yıl ilçemizde 2 bin civarında çiftçi tütün ekecek. İnşallah fiyat da yüksek olur.
     Geçen yıl 20 bin dekar alanda üretim yapılan Saruhanlıda, bu yılki tütün ekim alınının geçen yıla göre yüzde 30 artmasını öngördüklerini kaydeden Okur, geçen yıl 12 lira olan tütün başfiyatının da 16 lira olmasını beklediklerini belirtti.
    
     Muhabir: Muammer Kökcüoğlu
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Tütün üreticileri 16 lira başfiyat bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER