Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: İnternet çıktı mertlik bozuldu, muhtarlarımızın işi bozuldu. Yeni bir yapıyı getirmemiz, muhtarlık tanımını yeniden yapmamız lazım Körfeze lağım suyu akıyor... Biz nerede yaşıyoru


İZMİR (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, internetle birlikte muhtarlıkların gelir sağlama imkanının ortadan kalktığını belirterek muhtarlığın yeniden tanımlanması gerektiğini ifade etti.
     Bakan Yıldırım, Halkapınarda bir restoranda düzenlenen Konak ilçesi muhtarlarıyla istişare toplantısına katıldı.
     Toplantıda muhtarların sorunlarını dinleyen Yıldırım, muhtarların sokağın tansiyonunu en iyi izleyen kesim olduğunu dile getirerek, gece ve gündüz nüfusu arasında 10 kat fark olan İzmirin merkez ilçesi Konakta 113 muhtarın bulunduğunu kaydetti.
     İzmirin nabzını tutmaya Konaktaki muhtarları dinleyerek başladıklarını söyleyen Yıldırım, sorunların bir çoğunun yerel yönetimlerle muhtarların sağlıklı ilişki yürütememesinden kaynaklandığına işaret etti, bunun yerel yönetimlerin eksikliği olduğunu ifade etti.
     Muhtarlarla ilgili mevzuatın güncellenmesinin hükümetin gündeminde olduğunu vurgulayan Yıldırım, büyükşehir yasası köy ve mahalle muhtarı ayrımının kalkacağını, muhtarlığın daha anlamlı ve sayılarının artmasıyla daha güçlü hale geleceğini söyledi.
     Muhtarların durumlarının iyileştirilmesi konusunda adımlar attıklarını, bunun yeterli olmadığının bilinciyle çalışmaların devam ettiğini kaydeden Yıldırım, sosyal güvence ve maaşların iyileştirilmesi noktasında somut adımların atılacağını bildirdi.
     Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:
     Muhtarlıkların eskiden gelirleri vardı. Nüfus kağıdı, ikametgah kağıdı vardı, her evrak düzenlemede kasaya bir şeyler damlıyordu. Bilişim gelişti, o da bizim kabahatimiz, internet çıktı mertlik bozuldu, muhtarlarımızın işi bozuldu. Yeni bir yapıyı getirmemiz, muhtarlık tanımını yeniden yapmamız lazım. Hiçbir muhtarımız eminim İnternet kalksın, eski düzen gelsin demiyor.
     Vatandaş cep telefonundan, bilgisayarından işini görsün, devlet kapısında sefil olmasın. Hepimiz bunu istiyoruz. Ama bunun yerine size yeni sorumluluklar verilmesi lazım. Bu sorumlulukların da karşılığı olması lazım. Cezalarda devlet memuru, taltifte hiçbiri yok. Bu adil bir şey değil, bunun farkındayız. Bu konuda düzenleme yapılacak hiç tereddütünüz olmasın.
    
     -PTT ile anlaşma yaparak bazı hizmetleri sağlayabilirsiniz-
    
     Bakan Yıldırım, belediyelerin hizmetleri için katılım payı alması sorununun muhtarlar tarafından dile getirildiğine dikkati çekerek bu konuda bir tereddütün bulunmadığını ifade etti.
     Yıldırım Hiç kimse kıvırmasın bu mesele kökünden hallolmuştur ama inisiyatif kullanacak yerel yöneticiye ihtiyaç var. Elektrik parasını, ofis masrafını, internetini veremeyiz... İstanbul, Konya nasıl veriyor- Onların başka kanunu mu var- Belediye başkanısın, inisiyatif, yetki kullanacaksın, bahaneler üretmeyeceksin diye konuştu.
     Yöneticilerin vatandaşa tavır alma hakkının bulunmadığını, vatandaşın kral olduğunu söyleyen Yıldırım, 5 yıl bittiğinde Hoşgeldin Reis bey sözleriyle karşılanmıyorsa bir başkanın görevini yapmış sayılmayacağını anlattı.
     Bakan Yıldırım muhtarların PTT ile anlaşma yaparak bazı hizmetleri sağlayabileceğini belirterek, Bu da ayrı bir iştir. Hiç değilse eski yoğun günlerinizi tekrar hatırlamış olursunuz. Ofisinizi de düzeriz, interneti de bağlarız, işinizi yapınca paranızı da alırsınız. Böyle bir imkan olduğunu da söyleyeyim dedi.
    
     -İzmirde kanalizasyon, su taşkını sorunları-
    
     Muhtarların mahallelerinde yaşanan kanalizasyon, su taşkını gibi sıkıntıları dile getirdiğine dikkati çeken Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Biraz daha sabredin, bunların hepsi bitecek. Bu şehrin milletvekili olarak şunları konuşuyor olmaktan hicap duyuyorum. Böyle şey olur mu yahu. İzmirin muhtarları bunu mu konuşmalı- 2023ün İzmiri, imarı, altyapısal çevresiyle nasıl olmalı- Bunu konuşmamız lazım. Oranın altgeçiti yok, kanalizasyonu taştı, körfeze lağım suyu akıyor... Biz nerede yaşıyoruz yahu- Türkiyenin istiklalinin sembolü olmuş İzmire şu konuştuğumuz şeyler yazık, günahtır. Bu şehre dişimi sıkıyorum şu projeleri tamamlayayım diye. İnat da bir murattır, inat edeceğiz yılmayacağız.
     İzmir Muhtarlar Birliği Başkanı Hasan Baykal da, muhtarlıkların sosyal güvencelerinin devlet tarafından karşılanmasını talep ettiklerini, muhtar maaşlarında iyileştirme yapılması yönünde alınan kararın sevindirici olduğunu söyledi.
     Muhtarlıklara ayni yardımın yanında maddi yardım yapılabilmesinin de önünün açılmasını istediklerini belirten Baykal, muhtarların bir oda çatısı altında bir araya getirilmesi gerektiğini ifade etti.
    
     Muhabir: Tolga Albay
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER