Uluslararası Mimar Sinan Konferansı yapıldı

Uluslararası Mimar Sinan Konferansı yapıldı


KAYSERİ (A.A) - Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanlığının himayesinde Uluslararası Mimar Sinan Konferansı düzenledi.
     Şehir Tiyatrosundaki konferansı Vali Yardımcısı İbrahim Halil Çomaktekin, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler izledi.
     Konferansın konuşmacıları Harward Üniversitesinden Prof. Dr. Gülru Necipoğlu, Mimar Sinan Çağında Mimari Kültür ve Adab, aynı üniversiteden Prof. Dr. Alina Payne de Mimarın Biyografisi, Mimar Sinan ve Çağdaşı İtalyan Meslektaşları konularında sunum yaptı.
     Prof. Dr. Necipoğlu, sunumunda, Türkiyede genellikle profesyonel mimar ve restoratör formasyonuna sahip Osmanlı mimarlık tarihçilerinin, Sinanın eserlerinin yorumunda kısıtlama eğilimi gösterdiğini savundu.
     Necipoğlu, Sinan, biyografik metinlerde Allah vergisi yeteneğiyle Lokman hekime benzetilmiş, bir inşaattan öbürüne uçabilen Hızır ile eşleştirilmiştir. Yani insan üstü güçlere sahip adeta mitolojik bir kahramanlığa dönüştürülmesi, o günlere dayanır. Sinanın dehası, kendi döneminin Osmanlı kaynaklarında da geniş çapta kabul görmüştür dedi.
     Prof. Dr. Alina Payne de ünün ve önemin sanat eseriyle birlikte hayatta kaldığını vurgulayarak, Yazılı kayıtlar da bu sanat eserinin hayatta kalınmasına yardımcı olur. Vitriusun hiçbir eserinin ayakta kalmamış olmasına rağmen ölümünden 1400 yıl sonra bile yazılı metnin gücü bu eserlerin tanınmasını sağlamıştır. Mimar Sinan, görev yaptığı dönemde imparatorluk yönetiminin desteğini arkasına almıştır. Bu sayede güçlü eserler ortaya koymuştur diye konuştu.
     Bu arada, Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Halil İnalcıkın rahatsızlığı nedeniyle konferansa katılmadığı bildirildi.
    
     Muhabir: Mustafa Yıldız
     Yayıncı: Orhan Canbulatel
<< Önceki Haber Uluslararası Mimar Sinan Konferansı yapıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER