Unilever/Algida Fabrikası temel atma töreni(2)

Unilever/Algida Fabrikası temel atma töreni(2) -Ekonomi Bakanı Çağlayan: -Sadece yanında, arkasında değil özel sektörün hizmetinde ve emrinde olmaktan onur duyan bir anlayışa sahibiz -Sadece geçen yıl dondurma sektörünün yapmış


KONYA (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, her zaman özel sektörün yanında olduklarını belirterek, Sadece yanında, arkasında değil özel sektörün hizmetinde ve emrinde olmaktan onur duyan bir anlayışa sahibiz dedi.
     Çağlayan, Konya Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak Unilever/Algida dondurma fabrikasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada Türkiyenin her geçen gün büyüyen, gelişen, özellikleri ve farklılıkları her gün biraz daha anlaşılan bir ülke haline geldiğini vurguladı.
     Çağlayan, Ülkemize inanarak, siyasi istikrara güvenerek, Türkiyenin genç nüfusuna güvenerek ülkemize gelen tüm uluslararası yatırımcıların; aynen Sayın Başbakanımızın söylediği gibi, başımız gözümüz üstünde yeri vardır. Hoş geldiniz, şeref verdiniz. Sadece yanında, arkasında değil, özel sektörün hizmetinde ve emrinde olmaktan onur duyan bir anlayışa sahibiz. Siz yapın biz sonuna kadar sizlerin hizmetindeyiz. Siz üretin, sizin ürettiğiniz ürünleri adeta bir pazarlama elamanımız gibi ben ve diğer bakan arkadaşlarım dünyanın her yerinde pazarlamaya devam edeceğiz diye konuştu.
    
     -Türkiye deyince sadece Türkiyeye bakanlar şaşı bakarlar-
    
     Çağlayan, şöyle devam etti:
     Bu anlamda Unilever aslında bir farklılığı ortaya koyuyor, bir asra yakındır Türkiye pazarıyla ilgili... 60 yıldır Türkiyede yatırımlarıyla, yapmış olduğu istihdamla, ihracat ve üretimleriyle adından çok sık söz ettiren, Türkiyedeki uluslararası yatırımcıların önemli bir odağı haline gelmiştir. 80 yılda gelen toplam 14.5 milyar dolar doğrudan yatırım ne oldu da bunun 7 katı son 8 yılda Türkiyeye geldi- Bu yatırımcılar bizim kara kaşımıza kara gözümüze gelmedi. Evelallah o konuda da sıkıntımız yok, kaşımız da gözümüz de yerinde... Ama bunlar Türkiyenin siyasi istikrarına, ekonomik istikrarına, özel sektöre hizmet etmeyi adeta bir düşünce olarak ifade etmiş ve kabul etmiş olan Hükümetimizin ekonomik anlayışına geldi. Ancak bunlar gelirken sadece Türkiye odaklı gelmedi. Türkiye deyince sadece Türkiyeye bakanlar şaşı bakarlar. Türkiyenin etrafında 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkeye bakmak gerekiyor. Bu 56 ülkede toplam dünya nüfusunun 4te biri olan, 1.5 milyardan fazla yaşayan insana bakmak gerekiyor.
     Bu yatırımın Konyaya gelmesinde Konya Sanayi Odasının da büyük emeği olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Bu yatırım Konyada 300 genç kardeşimize istihdam yaratılmasını sağlayacak. Dondurmanın ham maddesinin temin edileceği çiftçiye, esnafa önemli yüksek katma değerler sağlayacak. Sadece burada inşaat işleriyle ilgili 100lerce Konyalı kardeşimiz görev alacak diye konuştu.
    
     -Dondurma sektörü-
    
     2011 yılında Türkiyede dondurma sektörünün 1.1 milyar liraya ulaştığını vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:
     Bu, ekonomimizin hangi noktaya geldiğinin bir göstergesi. Sektörün bir başka özelliği daha var; sektör geçen yıl Türkiyede net ihracatçı olma konumunu sağlamıştır. Yapılan ihracatla ithalat arasındaki fark da ülkemize tam 23.5 milyon dolarlık bir katkı sağlamıştır. Sadece geçen yıl dondurma sektörünün yapmış olduğu ihracat rakamı 31 milyon doları geçmiş, 2010 yılına göre yüzde 40lık bir artış sağlamıştır. Türkiyede dondurma sektörünün önü açık. İnanıyorum ki bu yatırımlarla Türkiye çok daha önemli seviyelere gelecek. 2023 yılında Hükümetimizin koymuş olduğu hedeflere ulaşacağız. Bu hedefler bir hayal olmaktan çıkmıştır.
    
     -Yeni Teşvik Sistemi-
    
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın 5 Nisanda açıkladığı ve 2 gün önce TBMMde yasalaşan Teşvik Sistemi hakkında bilgi veren Çağlayan, Bugüne kadar hiç bir teşvik sistemi, -ümit ediyorum 2-3 güne kadar da Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanarak hizmete gerecek olan Teşvik Sistemi- kadar cömert, bu kadar babayiğit olmadı. Türkiyeye güvenen yatırımcılara, Sayın Başbakanımızın ifadesiyle, babayiğitlere de böyle bir babayiğit teşvik sistemi yakışırdı. Şimdi bu teşvik sistemiyle bakınız, bir taraftan yatırımlar bir taraftan üretim, bir taraftan istihdam konusunda çok önemli destekleri vereceğiz. Biz görevimizi biliyoruz diye konuştu.
     Çağlayan, Konyanın lojistik açıdan geliştirilmesi için bazı bakanlıklarla birlikte önemli çalışmalar yürüttüklerini belirterek, Konyayı Mersin Limanına bağlayacak lojistik yatırımı yapacağız. Denizi Konyaya getiremeyiz ama Konyayı denize götürecek olan bağlantıyı da inşallah hep beraber yapacağız dedi.
     (MAT-KYR)
<< Önceki Haber Unilever/Algida Fabrikası temel atma töreni(2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER