Ünye Ticaret Borsası Başkanı Atik:

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Atik: -Üretici fındık toplamak için acele etmesin


ORDU (A.A) - Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman Atik, Üretici fındık toplamak için acele etmesin dedi.
     Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede üreticinin fındık toplamaya başladığını, fındık toplanmasına bir hafta daha zaman olduğunu söyledi.
     Fındık toplamak için henüz erken olduğunu belirten Atik, fındığın yeteri olgunluğa erişmediğini bunun için bir hafta daha beklenilmesi gerektiğini kaydetti.
     Fındık toplanıldıktan sonra harmanlanması ve kurutulması aşamalarının önemli olduğunu vurgulayan Atik, şunları kaydetti:
     Toplanan fındıkları naylon çuvallar içinde bekletilmemeli. Çünkü yaş fındık çuval içinde çok çabuk ısınıyor. Bu ısınma çürüğe ve aynı zamanda aflatoksinli ürüne dönüşüyor. Onun için naylon çuvala toplanan fındık aynı gün içinde harmana boşaltılmalı. Çuvallama yapılmadan önce fındık seçilmeli, seçme işlemi yapılmazsa fındığın kalitesinde düşüş meydana gelir. Tane haline gelmiş fındık pazara indirip satılmayacaksa, mutlak suretle yük çuvallarına konulmalı, kuru yerde bekletilmeli. Naylon çuvallarda bekletilmemeli. Nemli yerde bekleyen üründe küflenme ve aflatoksin meydana gelir. Fındık üreticimiz bunlara dikkat etmeli.
     Üreticinin kendi fındığına kendisinin sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Atik, Üretici kendi fındığına kendi sahip çıkmalıdır. Fındığın bakımını yapmalı, toplayıp iyi hasatla iyi harmanlama yapmalı ve uygun ortamlarda bekletmelidir. İhtiyacı kadar ürünü pazara indirip satışını yapmalı ve ürününe bu şeklide sahip çıkmalı. diye konuştu.
     Muhabir: Hacer Coşkun
     Yayıncı: Mehmet Kumcağız
<< Önceki Haber Ünye Ticaret Borsası Başkanı Atik: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER