Ünye Ziraat Odası Başkanı Şirin:

Ünye Ziraat Odası Başkanı Şirin: Alan bazlı destek ödemeleri, üreticinin ihtiyaçlarını karşılamada tek başına çare değil, fındığın çok olduğu dönemlerde devletin müdahale alımı yapması da gerekiyor


ORDU (A.A) - Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, Alan bazlı destek ödemeleri, üreticinin ihtiyaçlarını karşılamada tek başına çare değil, fındığın çok olduğu dönemlerde devletin müdahale alımı yapması da gerekiyor dedi.
     Şirin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahinin, fındıkta alan bazlı gelir desteğinin bu yıl da devam edeceği yönündeki açıklamalarının üreticiyi sevindirdiğini söyledi.
     Henüz resmi bir kararın çıkmadığını belirten Şirin, Bizim de görüşlerimiz desteğin verileceği yönünde. Önümüzdeki 10-15 gün içerisinde bu süreç tamamlanıp sonuca varılacaktır. Üreticilerimizin de alan bazlı destek beklentileri bu şekilde son bulacaktır diye konuştu.
     Alan bazlı desteğin fındık ürününde tek başına çare olmadığını ifade eden Şirin, şunları kaydetti:
     Alan bazlı destek ödemeleri, üreticinin ihtiyaçlarını karşılamada tek başına çare değil, fındığın çok olduğu dönemlerde devletin müdahale alımı yapması da gerekiyor. Alan bazlı desteğin ikiye bölünmesini istedik, bir kısmının şubat ayında, diğer kısmının da ağustos ayında verilmesi gerektiğini ifade ettik. Hepsini nisanda verdiğiniz zaman fındığı toplamaya para kalmıyor, üreticilerimiz yine sıkıntıya düşüyor. Aynı zamanda bu desteğin üreticiye getirisi de çok büyük. Alan bazlı destek, üreticileri bankalardan ve tüccarlardan faiz ile para almadan kurtarıyor. Destek ödemelerinin yanı sıra devlet, üreticinin mağduriyetini önlemek için fındığın çok olduğu dönemlerde ürünü serbest piyasaya bırakmamalı, müdahale etmeli. Fındık serbest piyasada değerini bulamıyor.
     Yeni dönemde alan bazlı destek ödemelerine ilişkin yeni uygulamaların olacağı duyumlarını aldıklarını belirten Şirin, şunları kaydetti:
     Alan bazlı desteğin çeşitlendirilmesi hakkında net bilgiler olmamasına rağmen birkaç söylenti üzerinde duruluyor. Yeri az alanı olana fazla pay, çok olana ise az pay verilmesi gibi konular konuşuluyor. Bunları karar kesin olarak çıktığı zaman öğreneceğiz. Bu konuşulan konulardan biri de Ordu ilinde ikamet edenlerin dışarıda ikamet edenlerden daha fazla destek alacakları yönünde. Ben bunu doğru bulmuyorum. Vatandaşın Orduda fındık tarlası var, fakat dışarıda sigortalı bir işte çalışıyor. Bu vatandaşın ikametini Orduya alması mümkün değil. Bu durumda vatandaşlar da farklı çareler arayacak.
    
     Muhabir: Hacer Öztürk
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Ünye Ziraat Odası Başkanı Şirin: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER