Uyuşturucu tacirlerinin gençlerin aklını çalma taktikleri


Uyuşturucu kullanımı özellikle gençler arasında son yıllarda belirgin bir artış gösterdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı ile Mücadele İzleme Merkezi (TUBİM), gençleri madde bağımlılığına alıştırmak isteyenlerin en çok kullandığı 6 taktiği kamuoyu ile paylaştı.

Gençleri madde bağımlılığına alıştırmak isteyenlerin en çok kullandığı taktikler şjyle: "Yağcılık: Sen gidince buranın tadı tuzu kaçar. Yalnız Bırakma: Eğer gidersen bir daha yüzüne bakmam. Yalvarma-Acındırma: Ne olur hatırım için bir kez, beni kırma. Tehdit: Kesinlikle seni bırakmayız. Ödül Vaadetme: Bak bunu yaparsan seni o kızla/erkekle tanıştıracağım. Aşağılama: Hadi süt çocuğu sen de."

TUBİM'in Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) desteği ile hazırlanan internet sitesinde, gençlere madde bağımlılığı konusunda uyarıcı bilgiler yer alıyor. "Uyuşturucuya kim alıştırır?" sorusuna cevap verilen açıklamada, "Sizi madde bağımlılığına alıştırmak isteyen kişi tanıdığınız, bildiğiniz bir kişi olabileceği gibi ilk defa gördüğünüz bir şahıs da olabilir. Kendisinden sigara talep ettiğinizde 'Sana daha iyi bir sigara vereyim mi?' diye sorulan, sorunun ardındaki kişi en yakın arkadaşınız olabilir. Veya yabancısı olduğunuz bir semtte, bir kahvehanede otururken yanınıza oturarak sizinle tanışma gayretinde olan kişi bir uyuşturucu satıcısı olabilir. Okul çevrelerinde, teneffüs aralarında veya okul çıkışlarında da satıcılara rastlamak mümkündür. Ve belki de bu tiplerin en tehlikelisi iyi tanıdığınızı sandığınız bir arkadaşınız olabilir. Bu arkadaşınız bazen elindeki maddeyi istemediği halde satmaya çalışabilir. Çünkü onun için önemli olan artık siz değilsinizdir. Önemli olan girdiği çarkın dönmesi, para temin etmesi ve ihtiyaç duyduğu maddeyi alabilmesidir. Bunun için parasını, namusunu gözden çıkarabileceği gibi sizi de gözden çıkarabilir." ifadeleri yer aldı.

İŞTE O TAKTİKLER

TUBİM açıklamasında, gençleri uyuşturucu batağına çekmek isteyenlerin kullandığı 6 taktik şöyle sıralandı: "Yağcılık: Sen gidince buranın tadı tuzu kaçar. Yalnız Bırakma: Eğer gidersen bir daha yüzüne bakmam. Yalvarma-Acındırma: Ne olur hatırım için bir kez,beni kırma. Tehdit: Kesinlikle seni bırakmayız. Ödül vadetme: Bak bunu yaparsan seni o kızla-erkekle tanıştıracağım. Aşağılama: Hadi süt çocuğu sen de."

Gençleri bu yöntemlerle istemedikleri şeyleri yaptırmaya zorlayan kişilere karşı uyanık olunması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, "Kendinizi ortaya koyarak ve 'hayır' diyerek diğer insanlardan saygı görebilirsiniz. Aksi takdirde kişiliğinizden ödün vererek sessiz kalmanız ve insiyatifi başkalarına bırakmanız kaçınılmaz son olacaktır. Mutlu bir hayatın yolu doğru olmaktan ve doğru olan kişilerle bir arada bulunmaktan geçer." denildi.

NE YAPMALIYIM?

"Ne Yapmalıyım ?" sorusunun çevresinde kullanmaya davet edilen, zorlanan, bir defa kullanmış ve bocalayan veya artık bağımlı hale gelmiş kişiler tarafından sorulduğuna dikkat çekilen açıklamada, çevresi tarafından madde kullanmaya davet edilen kişilere de uyarıda bulunuldu. Açıklamada şöyle denildi: "Sizi bu maddeyi kullanmaya itenlerden öncelikle uzaklaşmanız gerekmektedir. Mümkün olduğu kadar aynı ortamları paylaşmayın, uzak durun. Bu kişilerle birlikte olmaya mecbur kaldığınız ortamlarda (okul gibi) yanınızda sizin gibi düşünen bir başka kişiyi daha yanınızda bulundurun. Eğer bu kişiler sizi tehdit ve darp yoluyla madde almaya zorluyorlar, en yakın kolluk birimine ulaşıp yardım istemeniz hayati önem taşır."

YANLIŞ BİLİNENLER

TUBİM, uyuşturucu kullananlar arasında 'doğru' olarak kabul edilen 'yanlış' bilgilere de dikkat çekti. İşte o yanlışlar:
Yanlış : Esrar bitki olduğu için güvenilirdir ve bağımlılık yapmaz.
Doğru : Esrar THC maddesini içeren bağımlılık yapıcı maddedir.
Yanlış : Esrar kullanıcıları diğer uyuşturuculara geçmez.
Doğru : Esrar, diğer uyuşturuculara başlangıç noktasıdır.
Yanlış : Esrarın etkisi birkaç saatte geçer.
Doğru : Esrar vücutta depolandığı için etkisi günlerce, haftalarca sürebilir. (Esrar sigara olarak içildiğinde kanda birkaç dakikada zirve yapar, saatler içinde hızla düşer. Bunun sebebi dokularda depolanmasıdır. İdrarda günlerce atılır.)
Yanlış : Esrar stresi giderir.
Doğru : Diğer uyuşturucularda olduğu gibi esrar sadece problemlerle yüzleşmeyi geciktirir. Depresyon yapabilir
Yanlış : Esrar zihni açar.
Doğru: Esrar zihni sisli hale getirir; bellek, konuşma, anlama ve karar verme yeteneğini bozar.
Yanlış : Bir defa denemekten bir şey çıkmaz.
Doğru : Bir defa maddeyi aldıktan sonra ikinci bir defa alma riski çok yüksektir. Bir kez, çok kez kullanmak için ilkdir. Kullanımı emniyetli bir bağımlılık maddesi yoktur.
Yanlış : Benim kızım ya da oğlum kullanmaz.
Doğru: Bağımlılık ve maddelerle karşılaşma riski herkes için eşittir.
Yanlış: Ecstacy özellikle ders çalışırken zihin açıcı ve gençler arasında cinsel gücü artırıcı ve zayıflatıcı bir maddedir. Ecstacy bilinenin tam tersine beyinde direk merkezi sinir sistemini etkilediği için tüm hücreleri öldürerek beyinde tahribata neden olmaktadır."

CİHAN
<< Önceki Haber Uyuşturucu tacirlerinin gençlerin aklını çalma taktikleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER