Vakıflar Haftası kutlamaları

Vakıflar Haftası kutlamaları -Vakıflar Bölge Müdürü Kaya: Osmanlı döneminde, vakıf kültürü, hukuki temele dayanan ekonomik ve sosyal bir müessese haline geldi


HATAY (A.A) - Vakıflar Bölge Müdürü Ali Kaya, vakıf kültürünün hukuki temele dayanan ekonomik ve sosyal bir müessese haline geldiğini belirtti.
     Kaya, Hatayda Vakıflar Haftası kutlamaları kapsamında Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, vakıf medeniyetinin oluşmasında, sürdürülmesinde ve muhafazasında emeği geçen herkese milletçe şükran borçlu olduklarını söyledi.
     Vakıf medeniyetinin ilk temel taşının koyulduğu 1048 yılından bugüne kadar vakıf kültürünün Anadolu topraklarını aşarak tüm dünyaya heyecan veren ve model olan bir sistem haline geldiğini ifade eden Kaya, Gücünü insan sevgisi ve dayanışma duygusundan alan vakıf müessesi Selçuklular döneminde bir dayanışma kurumu olarak varlığını sürdürdü. Osmanlı döneminde ise vakıf kültürü, hukuki temele dayanan ekonomik ve sosyal bir müessese haline geldi. Cumhuriyet döneminde de bu misar korunuyor diye konuştu.
     Vakıfların günümüzde çevre sorunlarından, eğitime, kültürden, bayındırlığa kadar insan hayatının her noktasına ulaşan hizmet alanları sunduğuna işaret eden Kaya, bunların yanı sıra hizmetlerin verildiği imarethane, medrese ve şifahane gibi kurumsal yapıları da bugüne miras bıraktığını belirtti.
     Kaya, Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak Kırıkhan ilçesinde Bayezid-i Bestami Türbesi ve Antakya Ulu Caminin restorasyonuna başlandığını, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Vakıflı köyündeki Vakıf Evi ile İskenderundaki Butik Otelin geçen yıl başlayan restorasyonlarının hızla devam ettiğini bildirdi.
     Açılış konuşmalarının ardından hafta kutlamalarında emeği geçen Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Nurcan Gökçakar, Antakya Ata Koleji Vakfı Başkanı Rana Salih ve Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü personeli Firdevs Alpaslana teşekkür plaketi verildi.
     Etkinlik, Nurcan Gökçakarın aile içi iletişim teknikleri ve öneriler konulu semineri ile sona erdi.
     Törene, Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, Antakya Belediye Başkan Vekili Halil İbrahim Yelkaya, İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, bazı kurum müdürleri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.
     (KLÇ-İSÖ-AG)
<< Önceki Haber Vakıflar Haftası kutlamaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER