Yangında zarar gören ağaçlar ekonomiye kazandırılıyor

Yangında zarar gören ağaçlar ekonomiye kazandırılıyor -Tavşanlı ilçesinde geçen ağustos ayında çıkan yangında, yaklaşık 160 hektar alanda zarar gören 96 bin ağaç, kabukları soyularak kereste, tomruk ve kağıt üretimi için hazırlanıyor -


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Kütahyanın Tavşanlı ilçesinde, geçen ağustos ayında çıkan orman yangınında yaklaşık 160 hektar alanda zarar gören 96 bin ağaç, kabukları soyulup kereste, tomruk ve kağıt üretimi için hazırlanarak ekonomiye kazandırılıyor.
     Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, AA muhabirine, ilçeye bağlı Çayıroluk köyü yakınında 26 Ağustosta bir tarlada anız yakılması sonucu çıkan yangının 160 hektar orman, 9 hektar tarım, 5 hektar mera ve yayla arazisinde zarara neden olduğunu söyledi.
     Yangın nedeniyle köydeki 5 ev ile 7 samanlık ve ahırın kullanılamaz hale geldiğini hatırlatan Eryiğit, yangın söndürme çalışmalarında 689 kişinin görev aldığını ve 147 araç ile ekipman kullanıldığını bildirdi.
     Ekiplerin yangını bir gün sonra kontrol altına aldığını, bir hafta sonra da tamamen söndürdüğünü dile getiren Eryiğit, şöyle devam etti:
     Hepimizi ziyadesiyle üzen bir orman yangını yaşadık. Tabii ki, yangının çıkması kadar çıkış nedeni de bizi fazlasıyla üzdü. Anız yakma gibi ilkel bir uygulama neticesi orman yangınının çıkmış olması, bizi derinden üzdü. Buradaki üretim çalışmalarına hemen başladık. Orman Genel Müdürlüğü olarak bir şiarımız var; yanan ormanlık alanlar bir yıl içinde muhakkak ağaçlandırılır. Bu bizim bir geleneğimiz, bir yasamızdır. Asla bir işgal, faydalanma, tarla açma gibi amaçlar için kullandırılmaz. Bir metrekare yer dahi bu amaçlar için kullanılamaz.
    
     -Yangına dayanıklı bir zon oluşturacağız-
    
     Eryiğit, 26 bin metreküpe karşılık gelen 96 bin karaçam ağacının yangında zarar gördüğünü anlatarak, yanan ağaçların kül olmadığını, sadece kabuklarının yandığını ve bunları üretimde değerlendirdiklerini belirtti.
     Yandıktan sonra üretimde değerlendirilse de bir ağacın yetişmesi için uzun yıllara ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Eryiğit, şöyle konuştu:
     Bir fidanı diktikten sonra otlarını temizleme, çapalama, sulama gibi işlerin yapılması lazım. Aynı bir bebeğin büyümesi gibi özen gösterdiğimiz ağaçların yanması bizi elbette üzüyor. Geçici depo oluşturduk. Yanan ağaçları oraya taşıyoruz ve ekonomiye kazandırıyoruz. Bu ay sonunda üretim çalışmalarımız bitecek ve hemen ağaçlandırma çalışmalarına başlayacağız. Karaçamın biyolojisi gereği şubat ayı sonuna doğru çizgide dikim yöntemiyle sahayı ağaçlandıracağız. Köye yakın yerler ve yol kenarlarını, yapraklı ve meyveli fidan türleriyle ağaçlandıracağız. Yangına dayanıklı bir zon oluşturacağız. İlk çimlenmeleri gelecek yıl nisan ayında göreceğiz.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Yangında zarar gören ağaçlar ekonomiye kazandırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER