Yaş sebze ve meyve ihracatına zarar

Yaş sebze ve meyve ihracatına zarar verildiği iddiası -Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Satıcı: -Bazı laboratuvar sahipleri ticari çıkarları doğrultusunda Türk ürünlerine analiz zorunluluğu getirilmesi yönünde lobi yapmakta, tic


ANTALYA (A.A) - Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Bazı laboratuvar sahipleri ticari çıkarları doğrultusunda Türk ürünlerine analiz zorunluluğu getirilmesi yönünde lobi yapmakta, ticari kazançları için sektöre ve ülkeye ihanet etmektedir dedi.
     Satıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı laboratuvar sahiplerinin ticari çıkarları doğrultusunda yaş sebze ve meyve ürünlerinin sağlıksız olduğu ve analiz sayısının artırılması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunarak sektöre yönelik karalama kampanyası yürüttüklerini ileri sürdü.
     Ürünler zehirli, iç piyasa denetimsiz yönünde ortaya atılan iddiaların tüketicilerin kafalarını karıştırdığını ifade eden Satıcı, Yurt içi denetimlerde yıllık analiz sayısı 20 bini aştı ve artarak devam ediyor. İhracat partilerinde yapılan analiz sonuçları ürünlerimizin güvenli olduğu ve Avrupa standartlarını yakaladığı yönündedir. Ancak bazı laboratuvar sahipleri ticari çıkarları doğrultusunda Türk ürünlerine analiz zorunluluğu getirilmesi yönünde lobi yapmakta, ticari kazançları için sektöre ve ülkeye ihanet etmektedir dedi.
     Sektörde son 10 yılda gıda güvenliği ve ürün sağlığı konusunda önemli çalışmalar yapıldığını dile getiren Satıcı, Antalya İhracatçılar Birliği olarak iç piyasada satılan ya da ihracata gönderilen ürünlerde analiz yapılması, uluslararası geçerliliği olan akredite laboratuvarların kurulması ve sektörün bilinçlenmesi doğrultusunda 2001 yılından bu yana yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını kaydetti.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının fiyat belirleme noktasında yanlış bir tutum sergilediğini, bu durumun gereğinden fazla laboratuvar açılmasına neden olduğunu iddia eden Satıcı, Bize bugün akıl vermeye çalışan laboratuvarların büyük kısmı o dönemde yoktu diye konuştu.
     Laboratuvar sahiplerinin analiz yapmaları konusunda Rusyanın dışındaki ülkelerde de olumsuz yönde lobi çalışmaları yaptıklarını ileri süren Satıcı, bu konuda gerek ihracatçılar gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetkililerinin ciddi bulguları olduğunu ifade etti.
     Bu konuda Bakanlığın yaptırım uygulaması gerektiğini savunan Satıcı, Eğer laboratuvarların iddia ettiği gibi ürünlerimiz insan sağlığını tehdit ediyorsa ki, böyle olmadığını elimizdeki verilerden biliyoruz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bunu kamuoyu ile paylaşmalı. Eğer bu iddia yalan ise bu durumda gereğini yapmalı. Yetkili olmadıkları halde kamuoyunu yanıltan bu laboratuvarların ruhsatları iptal edilmelidir dedi.
     İhracatta analiz fiyatlarının yüksekliğinden yakınan Satıcı, Rusya Federasyonuna ihracatta her parti ürüne analiz uygulanmasının hiçbir ticari ve bilimsel gerçeklikle uyuşmadığını vurguladı.
     Avrupa Birliğine üye ülkelerde analizlerin 100-150 avroya gerçekleştirdiğini dile getiren Satıcı, Türkiyedeki laboratuvarların ise ihracatçılardan 500 liranın üzerinde para aldıklarını kaydetti. Analiz fiyatlarının belirlenmesinde serbest piyasa koşullarının işletilmesi sürecini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetleyici unsur olarak izlemesi gerektiğini anlatan Satıcı, Laboratuvarlar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının fiyat belirleyerek uygulama yapmasını fırsata dönüştürmüştür. Yaş sebze ve meyve sektörü üretimiyle ve ihracatıyla küçük çıkarları için ülke imajına zarar verme cüreti gösterecek birkaç laboratuvara elbette ki teslim olmayacaktır diye konuştu.
     Mustafa Satıcı, tarım sektörü adına ihracat camiası olarak sektör ve ülke çıkarlarına hizmet etmeye devam edeceklerini bildirdi.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Yaş sebze ve meyve ihracatına zarar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER