Yaz aylarında su ve besin hastalıkları

Yaz aylarında su ve besin hastalıkları uyarısı -Gaziantep Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tanrıverdi: -Su ve besinlerle bulaşan hastalıkların başında tifo, basilli dizanteri amipli dizanteri, akut sulu ve kanlı ishaller, kolera ve hepatit A


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tanrıverdi, yaz aylarında su ve besinlerle bulaşan hastalıkların önemli halk sağlığı sorunları arasında yer aldığını ve görüldükleri yerde önemli salgınlara yol açtığını belirtti.
     Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seyahatlerin artması, insanların demografik ve davranış özellikleri ile ekolojik değişimlerin, su ve besinlerle bulaşan enfeksiyonların yaygınlaşmasında etkili olduğunu ifade etti.
     İçme ve kullanma sularının yetersiz ve sağlıksız olmasının, başta su ve gıda ile bulaşanlar olmak üzere çeşitli hastalıklarda artışa sebep olduğuna dikkati çeken Tanrıverdi, şunları kaydetti:
     Suyla bulaşıcı hastalıklar, en çok içme suyundaki çeşitli bakteriler nedeniyle oluşmaktadır. Temiz olmayan sularla sulanan meyve, sebze gibi bitkiler de önemli ölçüde bulaşıcı hastalıklar nedeni olabilmektedir. Su ve besinlerle bulaşan hastalıkların başında tifo, basilli dizanteri, amipli dizanteri, akut sulu ve kanlı ishaller, kolera ve hepatit A gibi hastalıklar gelmektedir.
     Bu hastalıklardan korunma yollarını da anlatan Tanrıverdi, şu önerilerde bulundu:
     Eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Temiz olduğundan emin olunmayan sular, kaynatılarak veya klorlanarak kullanılmalıdır. Çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir. Bebekler anne sütüyle beslenmelidir. Çiğ yenmesi gereken sebze ve meyveler temiz suyla yıkandıktan sonra yenmelidir. Pişirilerek yenen yemekler güvenilir bir şekilde hazırlanmalı ve saklanmalıdır. Besinlerin güvenilir yerlerden satın alınmasına özen gösterilmelidir.
     Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri almaktan kaçınılmalıdır. Yiyecekler satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir. Çiğ ve pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edilmelidir.
     Dondurulmuş besinler, buzdolabı sıcaklığında veya mikrodalga fırında çözdürülerek kullanılmalı, çözdürme işlemi oda sıcaklığında yapılmamalıdır. Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinler uygun süre ve sıcaklıklarda pişirilmeli, pişmiş yemekler oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir. Pişirildikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekler, hızla soğutularak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklanmalıdır.
     Besinleri hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uyulmalı, eller yemek hazırlamadan önce ve tuvaletten sonra mutlaka iyice yıkanmalıdır. Çiğ et, yumurta ve kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra eller iyice yıkanmalı, bu tür riskli besinler ve pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveler hazırlanırken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanılmalıdır.
     Her kullanımdan sonra besinleri hazırlarken kullanılan tüm araç ve gereçler ve yüzeyler deterjanlı sıcak suyla yıkanıp iyice durulanmalıdır. Kullanılan bezler, tutaçlar ve süngerler mikropların bir yerden başka bir yere taşınması için en iyi araçlardır. Bu nedenle, her kullanım sonrası bezler deterjanla yıkanmalı, ıslak ve sıkılı halde bırakılmamalıdır.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Yaz aylarında su ve besin hastalıkları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER