Yeni anayasa çalışmaları

Yeni anayasa çalışmaları -AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Aktay: Cuntacıları onların yaptıkları anayasayla yargılıyoruz. Bu ayıp aslında bu anayasayı değiştirmek için gerekçe olarak bile yeter -Darbeciler tarafından yapılmış o


SAKARYA (A.A) - AK Parti Merkez Karara Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, Cuntacıları onların yaptıkları anayasayla yargılıyoruz. Bu ayıp aslında bu anayasayı değiştirmek için gerekçe olarak bile yeter dedi.
     Aktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin acil olarak yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu anlattı.
     Türkiyenin hızlı bir şekilde geliştiğine işaret eden Aktay, bu nedenle mevcut anayasanın ihtiyaçları karşılayamadığını söyledi.
     Mevcut anayasanın darbe anayasası olma gerçeği halen ortada duruyor diyen Aktay, 12 Eylül cuntasını yargılayan bir durumdayız, şu anda yargılıyoruz. 12 Eylül Referandumunda 15. maddenin kaldırılmasıyla her çeşit askeri darbeyi yargılamayı mümkün hale getirdik diye konuştu.
     Aktay, şöyle devam etti:
     Cuntacıları onların yaptıkları anayasayla yargılıyoruz. Bu ayıp aslında bu anayasayı değiştirmek için gerekçe olarak bile yeter. Darbeciler tarafından yapılmış olması dolayısıyla çok derme çatma bir anayasa. Daha insani, insan haklarına, onuruna dayalı anayasaya ile değiştirilmesi gerekiyor.
     Mevcut anayasa, devlet onurunu insan onurunun üzerinde tutan bir anayasadır. Devleti merkez alan bir anayasadır, insanı değil. Böyle olduğu için de birtakım değişiklikler yapılsa da eninde sonunda bir yere gelip tosluyorsunuz. Orada insanı değil devleti görüyorsunuz. Devletin önceliği daha fazla oluyor orada ve bu da daha insan haklarına dayalı bir yaklaşımın geliştirilmesi konusunda önümüzü bağlıyor.
    
     -Ortak bir akıl üretilir diye umuyoruz-
    
     TBMMde anayasa konusunda yeterince uzlaşma sağlayamadıklarına dikkati çeken Aktay, sözlerini şöyle tamamladı:
     Tartışmaların sonucunda ortak bir akıl üretilir diye umuyoruz ama bugünkü siyasi paritelerin parlamentoda anayasa tartışmaları esnasında sergilediği yaklaşımları yeterince ümitvar kılmıyor bizi. Siyaset tam da bu işler için vardır. Siyaset bütün diyalog kapılarının tıkandığı anda yeni bir hamle ile tüm diyalog kapılarını açma sanatıdır. En azından parlamentoda siyasetçilerin bulunması bile anayasa konusunda yeni kapılarının açılma ihtimalini her zaman açık tutuyor.
    
     Muhabir: Salih Eren - Çağrı Turgut - Mehmet Özcan
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Yeni anayasa çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER