Yeni Teşvik Yasası Diyarbakırda yatırımcılara anlatıldı

Yeni Teşvik Yasası Diyarbakırda yatırımcılara anlatıldı -Ekonomi Bakanı Çağlayan: (2) Geçmişte Türkiye hasta diyenler, Allah şifa versin şimdi yoğun bakım çadırındalar, Allah onları kurtarsın -SSK işveren payı üzerindeki yüzde


DİYARBAKIR (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Geçmişte Türkiye hasta diyenler, Allah şifa versin şimdi yoğun bakım çadırındalar, Allah onları kurtarsın dedi.
     Bakan Çağlayan, Türkiye üzerinde hesap yapanların, ekonomisi gelişmez, bundan etkilenir diyenlerin Türkiye ekonomisinin ne kadar dinamik ne kadar canlı olduğunu gördüklerini söyledi.
     Avrupada yangın var diyen Bakan Çağlayan Geçmişte Türkiye hasta diyenler, Allah şifa versin şimdi yoğun bakım çadırındalar, Allah onları kurtarsın. Avrupa ekonomisinin düzelmesini istiyoruz çünkü onlar partnerlerimizdir. Biz insanların başarısızlığı üzerinden veya devletlerin üzerinden olumsuz planlar ve programlar yürüten bir ülke değiliz diye konuştu.
     Pazar çeşitliliği oluşturduklarını ve Afrika, Asya, Pasifik ve Amerika pazarlarına ihracatı yüzde 50ye yakın artırdıklarını dile getiren Çağlayan, şunları söyledi:
     Çok önemli hedefler ve kazanımlar elde ettik. Bu konularda Türkiyenin asla geri gitmesi mümkün değildir. Ümit ediyorum ki yıl sonu itibariyle ihracat hedefimizi Allahın izniyle aşmış olacağız. Türkiye ihracatla büyüyen bir ülkedir. İhracat büyürse Türkiye büyüyor, Türkiye büyürse işsizlik azalıyor. Bundan dolayı ihracat bizim için o kadar önemlidir. Fakat ihracat dışarıdan göründüğü gibi o kadar kolay bir iş değil. Dünyanın 200 ülkesiyle mücadele edeceksiniz, uluslararası alandasınız. Diyarbakırda, Muşta, Ankarada, İstanbulda ve İzmirde öyle mal satmaya benzemez bu iş. İhracat meydanı er meydanıdır, kolay iş değildir. Ancak buna rağmen bakın ihracatçılarımız, çok çabuk duruma adapte oluyorlar. Türkiyeye son 8 yılda 120 milyar dolarlık yatırım yapan yabancı sermayenin yüzde 75i Avrupadan geliyor. Bunlar Türkiyenin siyasi istikrarına, ekonomik istikrarına, coğrafik avantajlarına geliyor.
    
     -Diyarbakır, hizmet ihracatı da yapmak zorunda
    
     Bakan Çağlayan, Diyarbakırın son 8 yılda ihracatını 25 kat artırmasındaki sebebin, Diyarbakırın hem içinde olduğu bölge hem de etrafındaki ülkelerle önemli bir lojistiği olmasından kaynaklandığını kaydetti.
     Diyarbakırın, Türkiyede geçmişte Çini kendisine korku yapanlara meydan okuduğunu dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:
     Teşekkür ediyorum Diyarbakırlı ihracatçı kardeşlerime. Diyarbakır ihracatında Çin ikinci sıradadır, ellerinize sağlık. Diyarbakırdan, Çine ihracat yapıyorsunuz. Bunlar anlatılsa 10 sene evvel bırakın ya dalga mı geçiyorsunuz derlerdi. Ama bunu gerçekleştiriyoruz. Böyle bir lojistik avantajımız var. Mermer, un ihraç ediyorsunuz, inşallah bunlar yeni teşvik sistemiyle beraber daha fazla artacak. Diyarbakır sadece mal ihracatı değil, hizmet ihracatı da yapmak zorunda. Çünkü Diyarbakırın birçok avantajları var. Diyarbakır tarihiyle, kültürüyle, mazisiyle, geçmişiyle, sanatıyla, her şeyiyle Türkiye açısından, Doğu ve Güneydoğu için son derece önemli. Yeni teşviklerle Diyarbakır bu bölgenin sağlık turizmi merkezi haline geldi. Yurt dışından getireceğiniz her bir hastanın yol parasının yüzde 50sini benim bakanlığım ödüyor. Şimdi de Türkiyede adeta bir pozitif ayırımcılık yapan yeni bir teşvik sistemi uyguluyoruz. Bu benim hayalimdi.
    
     -Burası Çinden daha avantajlı-
    
     İstanbuldan ve Türkiyenin çeşitli yerlerinden bir çok yatırımcının da beraberinde Diyarbakıra geldiğine işaret eden Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bu arkadaşlarımız Diyarbakırdaki yatırımcılarla biraraya gelerek neler yapabileceklerini konuşacaklar. Size yatırım yapmanız için bundan daha uygun fırsat dünyanın hiçbir yerinde yok. Bir asgari ücretlinin sadece işveren net aylık ücretini verecek, geri kalan bütün miktarlar devlet tarafından benim bakanlığım tarafından karşılanacak.
     Oda başkanlığım döneminde bölgesel asgari ücret diye bir öneride bulundum. Gayem bu bölgelerin gelişmesi ve kalkınması, bu bölgedeki kardeşlerimin işsiz kalmamasıydı. Bugün şükürler olsun öyle bir teşvik sistemi ki bu bölgede yatırım yapan insan bırakın cebinden para harcamayı, adeta cebine para koyacak duruma gelmiştir. Burada 5 milyon liralık bir yatırım yapan ve 40 kişiyi çalıştıracak bir işletme, 6ncı bölgede olduğu zaman KDV istisnası alacak, bir kere KDV yatırımda yok. Gümrük vergisi muafiyeti alacaksınız. Diğer taraftan yapacakları yatırımın yüzde 50si vergi indirimi olacak. Sigorta işveren desteği devlet tarafından karşılanacağı için burada 826 lira bir avantaj getirecek. Burada yapacağınız yatırımlarda 900 bin liraya kadar faiz devlet tarafından ödenecek. Gelir vergisi stopajı ödenmeyecek, SSK işçi primi ödenmeyecek. Burası Çinden daha avantajlı. Böylelikle bu yatırımcının 5 milyon 797 bin liralık bir geliri olacak. Bu çerçevede Diyarbakır dışından gelen yatırımcıların burada yatırım yapmaya davet ediyorum.
    
     -SSK işveren payındaki yüzde 50lik bölümü de biz ödeyeceğiz
    
     Yatırımcıların kendisinden madem cömertlik yaptınız işçi priminin yüzde 50sini 10 yıl karşılıyorsunuz, diğer yüzde 50sini de verin şeklinde bir ricası olduğunu aktaran Bakan Çağlayan, Biz de ilgili bakan arkadaşlarla konuştuk, kararnameyi imzalayıp başbakanımıza gönderdik. İnşallah bir iki gün içinde imzalanacak ve SSK işveren payı üzerindeki yüzde 50lik bölümü de 10 yıl biz ödeyeceğiz. OSBde yapılan yatırımda bu süre 12 yıla çıkıyor dedi.
     Konuşmaların ardından bakanlar Çağlayan ve Eker ihracat sıralamasında ilk 10a giren yatırımcılara plaket verdi.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Nail Kadırhan-Aziz Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Yeni Teşvik Yasası Diyarbakırda yatırımcılara anlatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER