Yeni Türk Ticaret Kanununda yapılan değişiklik

Yeni Türk Ticaret Kanununda yapılan değişiklik -Antalya SMMMO Başkanı Erdem: -Denetimle ilgili bölümde yapılan son dakika değişikliği ile 84 bin meslek mensubunun bir anda yok sayıldığı bir süreç yaşıyoruz


ANTALYA (A.A) - Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Erdem, Yeni Türk Ticaret Kanununun denetimle ilgili bölümün yapılan değişikliği eleştirerek, Denetimle ilgili bölümde yapılan son dakika değişikliği ile 84 bin meslek mensubunun bir anda yok sayıldığı bir süreç yaşıyoruz dedi.
     Antalya SMMMO Başkanı Mustafa Erdem, düzenlediği basın toplantısında, meslek örgütü olarak Yeni Türk Ticaret Kanununu Türk ticaretinin çağdaşlaşması, gelişmesi ve kurumsal yönetim anlayışını benimsemesi, Türkiyenin gelişmiş ülke normlarına ulaşabilmesi, rekabet gücünün artırılması için son derece olumlu bulduklarını ve desteklediklerini bildirdi.
     Yeni Türk Ticaret Kanununu ile getirilen bağımsız denetim müessesesinin, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi ve ekonominin kayıt altına alınmasında büyük katkısı olacağına değinen Erdem, ayrıca milli gelirin artırılmasında da kanunun önemli bir işlevi yerine getireceğine değindi.
     Erdem, kanunun 400üncü maddesinde yapılan düzenlemeyle denetimle ilgili son dakika değişikliği yapıldığına işaret ederek, Denetimle ilgili bölümde yapılan son dakika değişikliği ile 84 bin meslek mensubunun bir anda yok sayıldığı bir süreç yaşıyoruz dedi.
     Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda tüm partilerin uzlaştığı bir metnin bir önerge ile delindiğini öne süren Erdem, yapılan düzenlemeyle serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin haklarının kısıtlandığını öne sürdü. Önergenin bir milletvekili tarafından verilmesinin de meslek örgütlerini derinden yaraladığını vurgulayan Erdem, şunları kaydetti:
     Meslek örgütümüz bir bütündür ve ayrımcılığı kabul etmemiz asla mümkün değildir. Kanunda eşit düzeyde olan serbest mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler arasında ayrımcılık yapılarak geçiş sürecinde yalnız yeminli mali müşavirlere denetçi olma hakkı tanınması girişimini, muhasebe meslek örgütünü bölmeye, parçalamaya yönelik bir adım olarak görüyoruz. Tüm dünyada uygulanan, bağımsız denetim yapabileceklerin ve denetçi olabileceklerin kriteri olarak kabul edilen, lisans mezunu olmak, staj yapmış olmak ve yeterlilik sınavında başarılı olmak koşullarını yerine getirmiş, meslek ruhsatı almış 40tan fazla mevzuatı takip eden, Türk Ticaret Kanunu, KOBİ Türkiye Finansal Raporlama Standartları ve denetim eğitimlerini almış binlerce serbest muhasebeci ve mali müşavirin denetim hakkının kısıtlanmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Kaldı ki bu değişiklik, anayasamızın eşitlik ilkesine aykırıdır.
     Mustafa Erdem, meslek mensuplarının haklı talepleri sağlanıncaya kadar mücadele edeceklerini bildirdi.
    
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Yeni Türk Ticaret Kanununda yapılan değişiklik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER