Yöresel ehram ünlü tasarımcıların elinde şekillendi

Yöresel ehram ünlü tasarımcıların elinde şekillendi -Baksı Kültür Sanat Vakfınca yürütülen "Çağrışımlar:9" adlı proje kapsamında ünlü tasarımcılar, yöresel kumaş ehramı farklı alanlarda değerlendirdi


BAYBURT (A.A) - Anadolu kadınının örtünmek için kullandığı, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş yöresel giysi ehram, ünlü tasarımcılar tarafından yeniden tasarlanarak günümüz kadınlarının beğenisine sunuluyor.
     Baksı Kültür Sanat Vakfından yapılan açıklamada, Bayburt, Erzurum ve Gümüşhane yöresinde kullanılan bir dokuma türü olan ve el tezgahlarında dokunan ehram kumaşının zemininde, koyun yününün doğal rengi olan kahverengi, siyah ve mor kullanıldığı, motiflerinde ise beyaz, siyah, lacivert ve yeşil renklerin egemen olduğu belirtildi.
     Ehramın üzerine işlenen geleneksel desenlerin farklı isimler taşıdığına işaret edilen açıklamada, bunlardan bazılarının arı dala ters kondu, pirinç deni, elma şeleği, kar tanesi, çark yıldızı, uçan kuşlar, mercimekler ve Elifler olduğu ifade edildi.
     Hüsamettin Koçanın kurucusu olduğu Baksı Kültür Sanat Vakfı önderliğinde, Baksı Müzesi ve çevresindeki ehram üretiminin artırılmasını amacıyla "Çağrışımlar: 9" adlı proje başlatıldığı kaydedilen açıklamaya, proje kapsamında yörede kaybolmaya yüz tutan ehram kumaşının, ünlü modacı ve tasarımcılar tarafından ayakkabıdan giysiye kadar pek çok şekilde yeniden yorumlandığı bildirildi.
     Açıklamada, 2 Mayısta Nişantaşı Özlem Süer Houseda düzenlenecek özel davette, farklı alanlarda yeniden tasarlanan ehram kumaşı ilk kez gün yüzüne çıkacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
     "İki Ters Bir Düz markası ile tanınan İpek Arnas el örgüsü tasarımlarıyla projede yer alırken, Tay Mum markasının yaratıcısı Gülsen Bükülmez, kreatif direktörlüğünü üstlendiği mum tasarımlarında Baksı logosunu kullandı. Ehram ise bu kez mum ambalajı olarak evlerde yerini almaya hazırlanıyor. Takılarını bronz ve gümüş odaklı tasarlayan Feride Çelik, bu kez Baksı logolu tılsım bilezikler üzerinde çalıştı. Ayakkabı tasarımı denildiğinde akla ilk gelen isimlerden olan Sertaç Delibaş, bu projeye ayakkabı, bot ve bootie tasarımlarında kullanacağı ehram malzemesi ile katkıda bulundu. Didemin İzi markası altında hazırladığı keyifli aksesuvar tasarımları ile tanınan Didem Aras Goldenberg, bu kez tasarımlarına ehram ile yepyeni bir boyut kazandırdı."
     Ev aksesuarlarının vazgeçilmez objelerinden olan yastık tasarımlarıyla tanınan Müjde Kotilin, ehram ve Baksı logosu ile ev dekorasyonu çalışmalarına yenilik getirdiği ifade edilen açıklamada, "Tanınmış modacı Özlem Süer, özgün stiline ehramın dokunuşunu katıyor. Kadının şehir hayatında ve şehir kaçışlarında rahatça giyebileceği tasarımlarında Baksı logosunu kullandı. İnci by İpek Terzi adıyla projede yer alan tasarımcı İpek Terzi, farklı çanta tasarımlarında bu kez ehram kullanarak karşımıza çıkacak. ZESEBU markasıyla moda takipçileriyle buluşan Burcu Yurdakul, tasarladığı yakaları ehram parçalarıyla sentezledi" ifadelerine yer verildi.
    
     Muhabir: Abdulkadir Nişancı / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Yöresel ehram ünlü tasarımcıların elinde şekillendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER