Yozgatın geleneksel kilimleri

Yozgatın geleneksel kilimleri -Gelinlerin çeyizine konulan, evlerin duvarlarını ve yerleri süsleyen, zamanla unutulmaya yüz tutan kök boyalı iplerle dokunan kilimler, maharetli ellerde yeniden hayat buluyor -Sorgun Kaymakamı Kılı


YOZGAT (A.A) - Şahin Özmen - Gelinlerin çeyizine konulan, evlerin duvarlarını ve yerleri süsleyen, zamanla unutulmaya yüz tutan kök boyalı iplerle dokunan Yozgat kilimleri, maharetli ellerde yeniden hayat buluyor.
     Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yozgat kilimlerinin bir çok evde kurulu dokuma tezgahlarında genç kız ve kadınlar tarafından dokunarak aile bütçesine katkı sağlandığını söyledi.
     Tarihi kilimleri gelecek nesillere aktarmak için Sorgun Halk Eğitimi Merkezi ve Yozgat İŞKUR Müdürlüğü ile 20 tezgahın bulunduğu kurs açtıklarını vurgulayan Kılıç, kilimlerin yeniden üretilmeye başlandığını bildirdi.
     Kursu yaygınlaştırmak istediklerini ifade eden Kılıç, Tamamı doğal üretilen ve kök boyalarla boyanan yün iplerle dokunan kilimlerin üretimini artırmak için kurs düzenledik. Kursa katılan 20 kursiyere günlük 20 lira ücret ödüyoruz. 480 saat sürecek kurs sonunda dokunan kilimleri sergileyeceğiz dedi.
     Kilimlerin pazarlanması noktasında yaz aylarında tam kapasiteyle çalışan termal tesislere stant açacaklarını belirten Kılıç, kursiyerlerin, dokudukları kilimleri internet ortamında satabileceklerini kaydetti.
     Kurs Öğreticisi Semanur Döner de, kök boya ile boyanmış iplerle dokunan kilimlerin uzun ömürlü olduğunu ve turistik bölgelerde büyük rağbet gördüğünü vurguladı.
    
     -İpin rengi doğal bitkilerden elde ediliyor-
    
     Yörelerinde bu kilimlerin metrekaresi 250 liraya kadar alıcı bulurken, turistik bölgelerde daha yüksek fiyattan satılabildiğine dikkati çeken Döner, şu bilgileri verdi:
     Kilim dokumada kullanılan iplerde krem ve gri rengini, hiçbir katkı kullanmadan koyunun yününden elde ediyoruz. Kömür tozundan siyah, karamuk kökü ile kuşburnundan kırmızı, çivit otundan lacivert ve mavi, sığır kuyruğundan sarı, deve tüyünden turuncu, asma yaprağından sarı ve yeşil, naneden sarı ve haki, papatyadan sarı rengini elde ediyoruz. Bazı bitkilerin tamamı, bazılarının ise çiçeği, yaprağı, tohumu, meyvesi, kabuğu veya kökü kullanılır. İpe renk verecek bitkilerin toplama zamanı da önemli.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Yozgatın geleneksel kilimleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER