Yürüyen Köşkte restorasyon çalışmaları başladı

Yürüyen Köşkte restorasyon çalışmaları başladı -Yalova Belediye Başkanı Koçal: Binanın açılışını tahminen nisan ayında yapacağız


YALOVA (A.A) - Yalovada, Atatürkün çınar ağacı dalının kesilmemesi için temelinden kaydırttığı, bu yüzden Yürüyen Köşk adı verilen tarihi yapıda restorasyon çalışmaları başladı.
     Belediye Başkanı Yakup Koçal, restorasyon için iskelelerin yerleştirildiğini, yapılacak çalışmayı belirlemek için bir takım numunelerin alındığını söyledi.
     Yürüyen Köşkün onarımı için Anıtlar Kurulundan birkaç gün içinde onayın geleceğini belirten Koçal, ardından çalışmaların hızlanacağını bildirdi.
     Koçal, restorasyon çalışması süresince binanın ziyarete kapanacağını ifade ederek, Yapı, bulunduğu yer nedeniyle rutubetten çok etkileniyor. Binada en son 2006 yılında restorasyon yapılmasına rağmen dış cephesinde çürümeler oluştu. Yeni çalışmayla köşkte 15-20 yıl restorasyon ihtiyacı kalmayacak. Binanın açılışını tahminen nisan ayında yapacağız diye konuştu.
    
     -Yürüyen Köşk-
    
     Atatürkün bir yat gezisi esnasında gördüğü ve gölgesinde kahve içerek dinlendiği çınar ağacının yanında inşa edilen köşk 1929da tamamlandı. Zamanla büyüyen çınar ağacının dallarının köşke zarar vermesi üzerine bahçıvan dalların kesilmesini önerdi. Bunun üzerine Atatürk, dalların kesilmesi yerine köşkün kaydırılması talimatını verdi.
     Köşk, temeline raylar döşenerek 4 metre doğuya kaydırıldı. Bu nedenle köşke, Yürüyen Köşk adı verildi. Halen müze olarak kullanılan köşkte Atatürke ait eşyalar ve bal mumu heykel bulunuyor.
     Yapı, 2006da restore edilmişti.
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Yürüyen Köşkte restorasyon çalışmaları başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER